Felszámolják a magyar Praktiker német anyavállalatát

Vágólapra másolva!
Felszámolási eljárás iránti kérelmet terjesztett elő a Baumarkt Praktiker International GmbH, a Magyarországon 21 áruházat működtető Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. anyavállalata. A magyar cég szerint ők nem húzzák le a rolót.
Vágólapra másolva!

Csődbe megy a magyar Praktiker németországi anyavállalata, de a hazai cég közleménye szerint ez nem érinti az ő működésüket.

A Baumarkt Praktiker International GmbH kérelme továbbra sem jelenti a leányvállalatok, így a magyar Praktiker csődjét, hiszen az üzletmenet - mint ahogy korábban is - Németországtól függetlenül, önállóan bonyolódik - hangsúlyozza a magyar cég közleménye, amely szerint a lépés azért történt, mert valamennyi nem németországi Praktiker-cég eladás előtt áll, előrehaladott tárgyalási fázisban.

A valamennyi érdekeltségét együttvéve 20 ezer embert foglalkoztató Praktiker AG július elején közölte, hogy fizetésképtelenné vált. A cégcsoport csődgondnokai szeptember elején jelentették be, hogy mivel nem sikerült befektetőt találni a 130 tagú németországi Praktiker barkácsáruház-hálózat üzemeltetésének folytatására, a márkát kivezetik a német piacról.

A magyarországi leányvállalat korábban hangsúlyozta, hogy nem érinti a Praktiker magyarországi áruházainak működését a németországi csődhelyzet, mivel a konszernen belül a külföldi leányvállalatok önálló cég, a Baumarkt Praktiker International GmbH működési körébe tartoznak. Ez a cég kérte most a felszámolási eljárás megindítását.

Iparági források az MTI-nek úgy nyilatkoztak, hogy szakmai és pénzügyi befektetők is érdeklődnek a Praktiker leányvállalatai, köztük a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. iránt, amelynek eladása még az idén megtörténhet.

A vételi ajánlatok befogadására, illetve a tárgyalások lefolytatására a Praktiker németországi központja az ausztrál Macquarie Groupot kérte fel. A Praktiker egyben, de külön-külön is értékesítené a Németországon kívüli leányvállalatait.

Több piaci szakértő szerint a magyarországi Praktiker érdekeltségek jó befektetések lehetnek, még akkor is, ha az utóbbi években komoly veszteségeket szenvedett a vállalat a gazdasági válság és a keresletcsökkenés hatására.

Karl-Heinz Keth, a Praktiker Magyarország ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére október elején sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a magyarországi Praktikerek értékesítéséről szóló információt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az áruházak zavartalanul működnek. A Praktiker jelenleg 19 nagy alapterületű egységet és két mini-áruházat működtet Magyarországon, és 1200 embernek ad munkát. Az áruházlánc aktuális köztéri hirdetéseiben is hangsúlyozni próbálja, hogy a magyar üzletek nincsenek veszélyben: a plakátokon az akciós ajánlatok mellett a "Volt, van, lesz"-felirat is olvasható.

A társaság 2012-ben 27,7 milliárd forint árbevétel ért el, vesztesége 2,5 milliárd forint volt, ami 600 millió forintos csökkenés 2011-hez képest. A magyar cég a gazdasági válság miatt, 2008 után fordult veszteségbe, de az ügyvezető igazgató júliusban azt mondta: már lábalnak ki belőle, és a cég a jelenlegi veszteséget képes kezelni.

A német Praktiker összecsuklásáról itt olvashat részletesen.