Már tudjuk, kit okoljunk az inflációért!

Vágólapra másolva!
Kolumbusz Kristóf az oka mindennek.
Vágólapra másolva!

Amerika felfedezése olyan területeken is drámai változásokat indított el, amire nem is igazán gondolnánk. Az Economist remek grafikonján világosan látszik, hogy Kolumbusz felfedezése látványosan megfordította az árak alakulását (amit ezúttal a gabona ára jelképez ezüstpénzben kifejezve), és az addig alapvetően deflációs, azaz az árszínvonal csökkenésével jellemezhető környezet egy csapásra az árak emelkedésébe fordult. De miért?

A választ az amerikai nemesfém, elsősorban ezüstkészletek adják meg. Akkoriban ugyanis az európai pénzek mind a nemesfémekhez voltak kötve, ezek közül is az ezüstpénzekből volt a legnagyobb mennyiségű forgalomban. A hatalmas ezüstlelőhelyek révén ugyanakkor óriási mennyiségben kezdett ezüst áramlani az európai gazdaságba, így lényegében egyre több ezüst kezdte el „kergetni” a fizikai árukat a piacon, felhajtva az árakat (azaz egységnyi ezüst vásárlóértéke lényegesen csökkent).

Aztán persze következett az iparosodás és az ezzel együtt járó globalizáció, ami aztán tényleg aláfűtött az inflációnak rendesen.

Forrás: Economist

(via Big Picture)