Ezentúl a szolgáltató fizet azért, ha valaki lopja a gázt

Vágólapra másolva!
Az Energiahivatal fogyasztóvédelmi lépésként értékeli azt, hogy a szolgáltatóknak kell majd kifizetniük, ha valaki a hálózatból lopja a gázt, vagy a rendszerből szivárog az anyag. A leginkább érintett szolgáltató egyelőre csak kapkodja a levegőt.
Vágólapra másolva!

„A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal célja, hogy a fogyasztókat kizárólag az indokolt költségek terheljék. Ezt tükrözik a rendszerhasználati díjakról szóló rendeletek is.” Így kommentálta az Origónak a szakhatóság a szerdán közzétett legújabb rendeleteit.

A változtatás lényege az, hogy a jövőben az úgynevezett hálózati és mérési különbözetet nem lehet beleszámolni az indokolt árbevétel igénybe.

Ez azt jelenti, hogy eddig például a gázlopásból vagy a rendszerek gázszivárgásából származó bevételkiesést az elosztócégek a fogyasztókra szétteríthették, a jövőben azonban ezt nem tehetik meg.

A Hivatal úgy érvel, hogy a rendszerek műszaki állapotából fakadó energiaveszteség áthárítása indokolatlan.

Piaci vélekedések szerint az évi mintegy 13 milliárd forint bevételkiesés a gázelosztással foglalkozó társaságok helyzetét üzletileg megroppantja. Ez pedig annak fényében különösen érdekes, hogy az állam (vagyis a szabályozás megalkotója) éppen vevőként készül fellépni ezen a piacon, a hírek szerint például az amúgy is veszteséges Tigáz átvételéről tárgyal.

"A szabályozás nem különböztet meg vállalatokat a tulajdonosai alapján, így ez a szabályozás is érinti az állami és a nem állami tulajdonú cégeket egyaránt" - közölte erre a felvetésre a hivatal.

A Tigáz az Origo érdeklődésére egyelőre csak annyit közölt, hogy „tanulmányozza a rendelet tartalmát és felméri, hogy annak milyen hatása lesz a cégre”.