Év végéig törvény születhet a devizahitelekről

Vágólapra másolva!
Még idén rendeződhet a devizaadósok helyzete a mno.hu értesülései szerint. A kormány ugyanis még idén törvényben rendezné a hitelesek problémáját. Ugyanakkor nem forintosítással, hanem egy árfolyamgáthoz hasonló megoldás révén. A nemzetgazdasági minisztérium továbbá válaszolt Mario Draghi EKB elnöknek, aki a devizahitelesek problémájának megoldásáról kért tájékoztatást.
Vágólapra másolva!

Az év végéig törvényben oldaná meg a kormány a devizahitelesek problémáit - értesült az mno.hu. A bankoknak a jelenlegi határidők szerint november 1-ig van lehetőségük bemutatni, miként is oldanák meg az adósok helyzetét.

Arról már a héten több hír is érkezett, hogy egyelőre nincs megállapodás, sőt Varga Mihály szerint nem tesznek meg mindent a bankok azért, hogy megoldják a gondokat. Ha nem kap a kormány elfogadható javaslatot, akkor majd ők javasolnak.

A Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente a nol.hu-nak elmondta, hogy a bankok igenis dolgoznak a megoldáson és lát némi esélyt arra, hogy a határidőig megszülessen a javaslat, bár mint mondta "mérget nem venne rá".

Egyelőre úgy fest, a devizahiteleke forintosítása nincs napirenden, inkább egy speciális árfolyamgáttal oldanák meg az adósok gondjait.

A kormány közben válaszolt az Európai Központi Bank elnökének, Mario Draghinak, aki tájékoztatást kért a devizahitelesek problémájának megoldásáról. Draghi a héten jelezte, hogy a hitelek forintosítása súlyos terhet róna az itt működő bankokra.