Vágólapra másolva!
Az amerikai adósságplafon körüli huzavona és a kormányzat részleges leállása csökkentette az idei amerikai növekedést, az utolsó negyedéves GDP pedig vissza is esik, és 24 milliárd dollár veszteség érte az Egyesült Államokat a világ egyik legnagyobb hitelminősítőjének becslése szerint.
Vágólapra másolva!

Csaknem egy százalékponttal csökkentette az amerikai gazdaság növekedését és legkevesebb 24 milliárd dollár veszteséget okozott az Egyesült Államoknak a szövetségi kormányzat részleges leállása - közölte szerdán a Standard & Poor's hitelminősítő. (Ez mai árfolyamon számolva 5300 milliárd forintnyi veszteséget jelent, ami a teljes magyar gazdaság kéthavi termelésének felel meg.)

Ezzel a S&P szerint az idei negyedik negyedévben visszaesés lesz az amerikai gazdaságban, 0,6 százalékos, míg a teljes évben az eddig várt 3 százalékos helyett 2 százalékos lesz a GDP növekedése.

A S&P felhívta a figyelmet arra, hogy Washingtonban most, a szövetségi kormányzat mint több mint két hétig tartó leállása és az adósságplafon emelése körül ugyanennyi ideig folytatott huzavona után, mindössze ideiglenes megoldás születetett. A politikusoknak a jövő év első hónapjaiig kevés idő áll rendelkezésükre egy hosszú távú kompromisszum kidolgozásához, ami várhatóan kihat majd a fogyasztói és a vállalkozói bizalomra. "Ha az emberek attól félnek, hogy a kormányzati szintű katasztrófapolitika ismét felbukkanhat majd, és azzal együtt egy újabb leállás jöhet, vagy valami, ami még annál is rosszabb, akkor továbbra is félni fognak attól, hogy megnyissák a csekkfüzeteiket" - áll a hitelminősítő jelentésében.