Számít még, hogy a Richter indextag lesz?

Vágólapra másolva!
Az MSCI hét eleji döntésének értelmében a Richter szinte biztosan visszakerül a fontos indexekbe a novemberi felülvizsgálatot követően, eltörlik ugyanis a minimális likviditási kritériumot, amin egy évvel ezelőtt megbukott a részvény. Gyors számításaink szerint az indextagság jelentős többletkereslettel járhat a részvény piacán, az viszont igencsak kérdéses, hogy az képes lesz-e az egy évvel ezelőttihez hasonló árfolyamkilengést generálni. 
Vágólapra másolva!

A Richter forgalma az indexből való tavaly novemberi kiesést követően kellően magas szinten ragadt ahhoz, hogy akár a szokásos felülvizsgálatot is könnyen vehesse a papír. Az időközben – nem titkoltan az MSCI indextagság szándékával – elhatározott részvény felaprózás csak tovább segítette a vállalatot a cél elérésében.

Azzal tehát, hogy az MSCI eltörli a likviditási kritériumot, lényegében időt spórol a befektetőknek, nem kell ugyanis minden egyes esetben elvégezniük a forgalmi statisztikák vizsgálatát. A mostani bejelentés azért sem nagy meglepetés, mert augusztus végén az indexszolgáltató már jelezte, hogy gondolkoznak egy ilyen lépésen, és akkor meg is nevezték a Richtert, mint a lépés egyik potenciális haszonélvezőjét.

Forrás: Investor.hu

Most, hogy a papír bekerülése már borítékolható, indulhat a matek: vajon hány darab papírt fognak felszívni azok az indexkövető alapok, akiknek a befektetési politika értelmében mindenképp be kell vásárolniuk? Mivel az MSCI indexalkotási szabályrendszere meglehetősen bonyolult, egy ennél sokkal egyszerűbb, és ennél fogva persze számos potenciális hibalehetőséggel bíró módszerrel próbáljuk számszerűsíteni az érintett részvények mennyiségét.

Tavaly novemberben, az MSCI indexből való kiesés miatt kalkulációink szerint nagyságrendileg 23 millió darab részvény lehetett érintett (a november végi napokon ennyivel volt magasabb a forgalom az átlagosnál). Ennek egy része indexkövető, másik részük aktívan kezelt alapok felől érkezhetett. Ha azzal a leegyszerűsítéssel élünk, hogy az MSCI indexeket követő alapok vagyona nem változott azóta, és a Richter a korábbinak megfelelő súlyt kap a mostani visszakerülésével, akkor hasonló nagyságrendű vételi erővel tudunk kalkulálni.

Igen ám, de az egy évvel ezelőtti helyzettel szemben most a piaci szereplők már jó előre beépítették várakozásaikba az MSCI tagság elnyerését. Ha az indexkövető alapok még nem is, de az aktívan kezelt portfóliókba emiatt már biztosan megvették a Richtert, arra játszva, hogy az indexkövetők később úgyis belépnek majd a piacra. Gyors kalkulációink szerint a nyári hónapokban az átlagosnál 17 millió darabbal volt magasabb a Richter forgalma, ami részben vagy egészben biztosan az indextagságra való felkészülésnek köszönhető.

Bár még ezen felül is érkezhet jelentős - további hatmillió darabra vonatkozó - kereslet, de ez sejtésünk szerint akkora árfolyammozgást várhatóan már nem okoz, mint amekkorát az indexből való kieséskor láthattunk. Azon sem lennénk meglepődve, ha a közismert tőzsdei mondás, az „adj el a hírre” szerinti folyamatokat látnánk majd a Richter piacán, nem elfeledkezve arról sem persze, hogy hosszú távon egy globálisan követett indexcsaládhoz való tartozásnak számos pozitív hatása van.

A Richter árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu