Kedves vállalkozók, kezdjetek el csomagolni: irány London

ezo, Sikoly és borzongás - Kísértetjárta börtönök, Tower of London
Vágólapra másolva!
Tündérmese-körülmények várják az elszánt magyarokat a városban, amely nemcsak az Egyesült Királyság fővárosa, de úgy fest, a startupbarát környezeté, a bankoké, az üzleti ökoszisztémáké, a kkv-k boldogulásáé is.
Vágólapra másolva!
Tőkebőség, rendkívül támogató környezet, és ezer csoda várja a magyar vállalkozót Londonban Forrás: Thinkstock

Valószínűleg nagyon kevés vállalkozó van, aki még meséket olvas a szabadidejében. A Brit Nagykövetség által rendezett szemináriumon hallottak alapján erre nincs is szükség: bár a prezentációk varázslatos, csodaszép és minden szinten hihetetlenül megkönnyített körülményekről szóltak, a prezentálók kőkemény érvekkel és adatokkal támasztották alá mondandójukat. Tovább hitelesítette a pompás kilátásokat, hogy a „Milyen üzleti lehetőségek állnak a magyar vállalatok előtt az Egyesült Királyságban” című szemináriumon a résztvevők négyszemközt is kifaggathatták bármely előadót. Az ember szinte zavartan nézett körül, lehet-e tényleges valóság a magyar kkv-k számára a szupergyors és elérhető siker, bővülés, globalitás.

Nos, kijelenthetjük, minden jel arra mutat, Londonban nagyon várják a vállalkozásainkat.

A brit üzleti struktúra

rendkívül átlátható, és rendkívül nyitott. „Egy ideig inogni látszott a trón, de aztán eldőlt: mi vagyunk a koronás fő, nem a németek”, állapította meg az egyik előadó, Kate Marshall, illusztrálandó az állítást, miszerint London kerek-perec Európa bankfővárosa. Az átláthatóság és a nyitottság egyik következménye, hogy többféleképpen tudnak támogatni egy vállalkozást. A befektetőknek a leegyszerűsített és igazán kkv-barát brit adószabályok hatalmas kedvet adnak ahhoz, hogy startupokkal és kezdő vállalkozásokkal bővítsék portfoliójukat, de legalább ennyire fontos, hogy a „Kihez forduljak a problémámmal/kérdéseimmel/ötletemmel” semmilyen gondot nem okozhat. Transzparens voltának köszönhetően ugyanis a piacon bárki nagyon gyorsan megkereshető bármivel. Nem kell hozzá protekció, nem kell sok év kemény munkájával kialakított kapcsolati háló, és nem kell hozzá közös ismerős sem. Az angol befektetői piac változatos szereplői rajonganak az együttműködésért, tárt karokkal várják a hozzájuk fordulókat, ráadásul már a legkorábbi fázistól kezdve. A befektetésen kívül a szakemberek mentorálnak, tanácsot adnak, de a piacra lépést megelőző kutatásokban is szívesen segítenek, összehozzák a vállalkozókat disztribútorokkal, potenciális üzleti partnerekkel, a megfelelő forrásokkal. Az angol piac nyitottsága éppen arra utal, hogy nem foglalkozik a határokkal. Ebben az üzleti életben akárki felkereshet akárkit. Aki, hadd adjuk vissza a hangulatot, jó eséllyel high-tech guy lesz.

A brit vállalkozói környezet

szintén egyedülálló a maga nemében, fizikai és absztrakt valójában egyaránt. Kelet Londonban, amely egyetlen sarkával sem hasonlít egy turistalátványosságokban bővelkedő városrészhez – ami azt illeti, épp az ipari növekedés hozta létre annak idején – létezik egy szegmens, amely a folyamatos megújulás körzete. A neve Tech City. Itt 1300-nál több startup irodái sűrűsödnek, csak mert elférnek a Google és Amazon kaliberű óriások főhadiszállása mellett. Nincs ma ennél nagyobb iramban fejlődő technológiai csomópont Európában. Korai felhasználók és vállalkozók lubickolnak a nemzetközi, multikulti, kreatív, okos, fun hangulatban. Nagy biztonsággal kijelenthető, ami itt nem történik meg egy vállalkozással, az nem fog vele megtörténni ebben az életében. Több előadó is megjegyezte: természetesen nem létfontosságú Londonba költözni a nemzetközi piacra lépéshez. De szinte felfoghatatlan módon megkönnyíti a dolgát, ha erre szánja el magát egy kkv.

És még a kormány is

mindent elkövet azért, hogy támogassa a vállalkozásokat. Az angol gazdaságban az ICT-szektor szállítja a GDP 8,3 százalékát, az úgynevezett szórakoztató iparág pedig 10-et. Bármelyik több, mint az oktatás és az építőipar hozama együttvéve. Az Egyesült Királyság a világ legnagyobb online kiskereskedelmi piaca, és ez most növekedésben is van. Az Egyesült Királyság hasítja ki a legnagyobb szeletet a világ e-kereskedelmében. Itt elhangzott egy vicces megjegyzés, hogy talán ennek is az állandó esőzés lehet az oka, így ki sem dugják az orrukat, mégis vásárolnak. Az Egyesült Királyság kormánya hatalmas adókedvezményekkel, pontosabban az adó tetemes részének visszaforgathatóságával áll az érkező közép-európai kkv-k mellé. A forrásokat és juttatásokat talán bárhol a világon megkapja egy feltűnően innovatív ötlet, de jóval könnyebben és gyorsabban egy londoni bázisról.

Szintén a témához tartozik, hogy Londonban rengeteg az angyal,

jószerivel az utcán kergetik a támogatható vállalkozásokat. „Nagyon sok pénz fut nagyon kevés lehetőség után”, állapította meg Andrew Tarcy befektető. Amilyen vázlatosan és felületesen vizsgáltuk meg az angol adókedvezmény-rendszer hallatlan, vad újításait, úgy alakult ki egyre határozottabban az a benyomásunk, hogy a magyar vállalkozás mint olyan valami extra speciális kedvességet gyakorolna, ha lehetővé tenné a brit nagytőkének, hogy belé fektessen.

Így hát, kedves magyar kkv-k, aki nagy dobásra vágyik, annak nem kell sokat keresgélnie, de még csak töprengenie sem. Akinek a nyelvtudás a szűk keresztmetszet, minél hamarabb keressen megoldást, lehetőleg intenzívet. Aki szívesen győzködtetné még magát, tájékozódjon. Egyet nem érdemes tenni: ekkora lehetőséget elszalasztani.