Feltámadt az építőipar, vagy csak zombi lett belőle?

A sokszorosan körbetartozó építőipart a kormány egy új hivatallal segítené, építkezés
Havi összevetésben Magyarországon esett a legtöbbet a termelési érték, de éves összevetésben biztatóak a számok
Vágólapra másolva!
14,6 Százalékkal nőtt az építőipar termelése idén augusztusra az egy évvel korábbihoz képest. Minden adat arra mutat, hogy az iparág túl van a legrosszabbon.
Vágólapra másolva!

A KSH frissen publikált adatai szerint a termelés 4 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, az év első nyolc hónapjában pedig összességében 7,5 százalékkal nőtt egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Emlékeztetőül: tavaly augusztusban 8,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, és 5,2 százalékkal az előző havihoz viszonyítva, tehát tavaly ilyenkor a szektorban még erőteljes zuhanás volt tapasztalható.

Augusztusban ismét nőtt az építőipari termelés Fotó: Hirtling Bálint - Origo

A növekedés hátterében egyrészt a példátlanul alacsony bázisadatok állnak, másrészt pedig a vasút és útépítési munkák dobtak nagyot a statisztikákon. Az épületek építése is jelentősen, 18,3 százalékkal emelkedett, amely növekedés első sorban az ipari épületek építéséből adódott.

Pozitív tendencia, és jó előjel a közeljövőre nézve, hogy a 2013 augusztusában kötött új szerződések volumene 47,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 28 százalékkal nőtt, egészségügyi, ipari, illetve kisebb mértékben oktatási épületekre kötött szerződéseknek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene - megint csak az útépítés, azon belül is a gyorsforgalmi úthálózat építésére kötött néhány nagy értékű szerződés következtében - 62,5 százalékkal emelkedett.