Faber: Csődbe mehet az Apple

Vágólapra másolva!
Az Apple akár csődbe is mehet, nyilatkozta a borúlátó jóslatairól híres befektetési guru, Marc Faber a CNBC-nek. Faber, egy korábban szintén sikeres céggel, a 2001-ben csődvédelemért folyamodott Polaroiddal vont párhuzamot.
Vágólapra másolva!
  • Az Apple egy bajban lévő cég, amely hasztalan készülékeket gyárt, ez pedig elég ahhoz, hogy egy társaság a csőd felé vezető úton találja magát.
  • Az Apple termékei csak felnőtteknek szóló játékok, amik nem létszükség az emberek számára.
  • Fabert nem is érdeklik a cég részvényei, hozzátéve, hogy persze nem biztos a csőd, de a lehetősége azért fennáll.
  • A guru párhuzamot vont a Polaroid és az Apple között, ugyanis a hetvenes években a Polaroidot is egy neves innovátor kormányozta, aki később elhagyta a céget.
  • Edwin Lane-nek, a Polaroid alapítójának több szabadalom volt a fejében, mint bárki másnak, nyilatkozta Faber. De 1982-ben elhagyta a céget, ami később, 2001-ben csődvédelemért folyamodott.

Mondjuk az Apple fundamentálisan elég erősnek tűnik, hiszen a társaság csak a második negyedévben 35 milliárd dolláros árbevételt ért el, emellett pedig nettó készpénzállománya is 120 milliárd dollár fölött volt. Piaci kapitalizációsja pedig meghaladja a 450 milliárd dollárt.

Faber viszont úgy véli sok olyan céget láttunk már a technológiai iparban, akik korábban piacvezetők voltak, aztán viszont a ködbe vesztek.

Bár felettébb tiszteljük Fabert, és a hozzá hasonló gurukat, azért nem biztos, hogy minden szavukat el kell hinni. Tévednek ők is, ráadásul egy olyan high-tech cég esetében, mint az Apple ennek esélye talán még nagyobb.

Az Apple árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu