Vágólapra másolva!
Számos amerikai politikus optimizmusát fejezte ki hétfőn az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos kérdésekben. A döntéshozók legtöbbje szerint akár már a héten megszülethet az egyezség, melynek köszönhetően emelkedni tudtak az amerikai részvényindexek, és Ázsiában is pluszban mozognak a tőzsdemutatók. A dél-koreai Kospi tízhónapos csúcsot ütött, a kínai Shanghai Composite viszont lemaradt társaitól.
Vágólapra másolva!

Lemaradt a Shanghai Composite

Az amerikai politikusok optimizmusa az adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos kérdésekben Ázsiában is megalapozhatták a jó hangulatot, így a főbb ázsiai részvényindexek legtöbbje emelkedni tud. A dél-koreai Kospi 1 százalékos emelkedés után tízhónapos csúcsot ütött, de az ausztrál S&P/ASX 200 is 1 százalék körüli ugrásra képes.

A Kospi alakulása (pontban) Forrás: [Bloomberg]

A kínai Shanghai Composite viszont lemaradt társaitól, 0,3 százalékot esett, vélhetően amiatt, hogy tegnap felülteljesítette régiós társait.

Forrás: [Bloomberg]

Optimisták a politikusok

Amerikában hétfőn is az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos hírek mozgatták a piacokat, különösen úgy, hogy fontosabb makroadat és gyorsjelentés tegnap nem látott napvilágot. Több amerikai politikus is optimistán nyilatkozott a problémákkal kapcsolatban, köztük Harry Reid, a Szenátus demokrata vezetője is, aki szerint remekül haladnak az egyeztetések a republikánusokkal. Reid tegnap folytatta a megbeszéléseket Mitch McConnell-lel, a Szenátus republikánus vezetőjével, és Reid szerint akár már ma megszülethet valamilyen megállapodás az adósságplafon megemeléséről, és a költségvetésről.

Barack Obama ugyanakkor elhalasztotta a tegnap (amerikai idő szerint) délután 3 órára kiírt fehér-házi találkozót, melyen a republikánus és demokrata vezetők folytatták volna a megbeszéleseket. Az elnök azzal indokolta a találkozó elhalasztását, hogy így több idő jut az érintetteknek egy hatékony megoldás kidolgozására. Ez viszont nem rontott a politikusok optimizmusán, akik legtöbbje szerint már a héten megszülethet az egyezség.

Ennek köszönhetően az amerikai részvényindexek is le tudták dolgozni nyitás után összeszedett hátrányukat, és kivétel nélkül pluszban fejezték be a kereskedést. Az S&P 500 0,4 százalékos emelkedés után még közelebb került 1730 pontos történelmi csúcsához, melytől már csak 20 pontra van. A Dow Jones szintén 0,4 százalékot, míg a Nasdaq 0,6 százalékot erősödött.

Forrás: [Bloomberg]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek, tízből nyolc szektor emelkedni tudott, a távközlési és közműcégek részvényei viszont gyengén teljesítettek.

Forrás: [Bloomberg]

A Netflix 7,8 százalékot ralizott, mivel a hírek szerint az online videószolgáltató vállalat néhány nagy televíziószolgáltatóval tárgyal, a szolgáltatásainak kábeltv-n való elérhetőségének lehetővé tételén. Az árfolyam ezzel csak pár dollárra került történelmi csúcsától.

Akár 10 százalékot is eshet szeptemberhez képest az amerikai autóértékesítés a Hyundai Motor amerikai vezetője szerint októberben a kormányzati leállások miatt. A vevők inkább elhalasztják a bizonytalanság miatt a vásárlásaikat.

Ma már nem lesz üres a makronaptár, a New York-i feldolgozóipari menedzserindex októberi értékét fogják közzétenni, valamint a gyorsjelentési szezon is fel fog pörögni. Többek között a Citigroup, a Coca-Cola, az Intel is közzéteszi harmadik negyedéves eredményét.