Növekszik Romániában a bányajáradék

Vágólapra másolva!
Románia jövőre meg akarja emelni a gáz és az olajcégek számára kivetett bányajáradékot - értesült a Reuters. Az emelés egyébként az OMV leányára, a Petromra is vonatkozni fog, mivel jövőre lejár az az időszak, amire az állam vállalta a járadék szinten tartását. 
Vágólapra másolva!

Jelenleg 1,4 milliárd román lejnyi (426,4 millió dollár) bevétele van Romániának a bányajáradékból, aminek a túlnyomó részét az olaj és a gáz szektorban tevékenykedő vállalatoktól szendek be.

A román ásványkincshatóság jelezte a Reuters szerint, hogy jövőre megemelik a mostani sarcot. Jelenleg az olaj- és gázcégek a termelés utáni 3,5-13,5 százaléknyi járadékot fizetnek, míg a bányaszattal foglalkozó társaságok 2-8 százalékot.

Az új szabályok pedig az OMV román leányvállalatára, a Petromra is hatással lesznek, mivel lejár az a 10 éves időszak, amikor is az állam garantálta a járadék szinten tartását.

Mint ismeretes, tegnap olyan hírek jelentek meg, miszerint a Romániában 28 szárazföldi és 8 fekete-tengeri olajmezőre írnak ki majd koncessziót.