Kell-e most Nyomdát venni?

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években stabil osztalékfizetőként megismert ANY Biztonsági Nyomda árfolyama idén már több mint 30 százalékot emelkedett, múlt héten pedig egy nagy forgalmat generáló kötés is volt a részvényben. Az általunk megkérdezett alapkezelők szerint a Nyomda egy kiszámíthatóan működő, stabil fundamentumokkal rendelkező cég, amely ráadásul jó osztalékhozammal is kecsegtet. Talán ezért is annyira optimisták a cég kilátásaival kapcsolatban a profi befektetők.
Vágólapra másolva!

Cser Tamás – Concorde Alapkezelő

A kedvező fundamentális kép miatt növelte részesedését az ANY Biztonsági Nyomdában a Concorde Alapkezelő, mondta el Cser Tamás a társaság portfólió menedzsere. Az Alapkezelőnél jelenleg a magyar gazdaság fellendülésére számítanak, mivel a korábbi időszakban nagy hitelszűke jellemezte az üzleti környezetet. Úgy gondolják a szakemberek, hogy a magyar jegybank nem rég bejelentett növekedési hitelprogramja, és annak meghosszabbítása segítheti a növekedést. A hazai vállalati hitel expanzió mellett támogathatja a magyar üzleti környezetet, hogy az európai gazdaság is a gyorsulás jeleit mutatja.

Mivel az ANY Biztonsági Nyomda működése szorosan kötődik a magyar gazdasághoz, így ebből a fellendülésből profitálhat a társaság. Az árbevétel növekedésével, és szigorú költség kontroll mellett pedig javulhat az elért nyereséghányad is. A fizetendő osztalék szintjében jelentős változást nem vár Cser, bár ha növekszik a profitszint, akkor nem elképzelhetetlen ez sem, hiszen a társaság erős tőkehelyzete lehetőséget teremt rá. Mivel fundamentális tényezőktől vezérelve hosszú távra fektet be a Concorde Alapkezelő, ezért elfogadhatónak tartja a részvények alacsonyabb likviditása miatti kockázatokat.

A Concorde Alapkezelő 5 százalék fölötti részesedéssel rendelkezik az ANY Biztonsági Nyomdában.

Elek Péter – Dialóg Alapkezelő

Elek úgy nyilatkozott, korábban nagyon kedvelték a részvényt, viszont jelenleg általánosságban sem tartanak magyar papírt a portfóliójukban, így a Dialóg Alapkezelőnek nincs ANY Biztonsági Nyomda kitettsége sem.

Annak ellenére, hogy szerinte a társaság „ az egyedüli magyar high-tech cég a budapesti tőzsdén”, hiszen igen magas minőségű termékeket állítanak elő. Azonban azt is meg kell említeni a társasággal kapcsolatban, hogy a bevételek egy jelentős része származik állami megrendelésekből, így ez egy kockázati tényezőként merül fel. Igaz ugyan, hogy ez a kormányváltást követően sem jelentett problémaforrást a cég életében.

Elek szerint lehet még a Nyomda részvényeiben felértékelődési potenciál, akár fundamentális alapon is, viszont elsősorban az osztalékhozama miatt csábító a papír. Ha egy befektető úgy gondolná, hogy a Magyar Telekom valóban csak alacsonyabb osztalékot fizetne a jövőben, akkor egy esetleges átváltást a Nyomda részvényekre nem tartana teljesen rossz ötletnek. Már csak azért sem, mert az ANY Biztonsági Nyomda egy jelenleg stabilabb, kiszámíthatóbb iparágban tevékenykedik, miközben a telekomszektor egész Európában szenved, ráadásul itthon még különadóval is terhelt. Ezen tényezők miatt Elek szerint az ANY jobb befektetés lehet, mint a Magyar Telekom, bár a részvények alacsony likviditása elbátortalaníthatja a befektetőket.

Loncsák András - Aegon Befektetési Alapkezelő

Az Aegon Alapkezelő már régóta az ANY Biztonsági Nyomda egyik tulajdonosa, hiszen egy jól működő cégnek tartják. Szerintük olyan know-how-val rendelkezik a vállalat, ami biztosítja a cég számára a stabil működést, de az állami megrendelések is állandó bevételeket jelentenek.

A társaságnak magas a készpénztermelő képessége, ráadásul hitelek nélkül működik, ami erősíti a stabil osztalékfizetést, mondta el Loncsák András. Tavaly a cég ráadásul többet fizetett ki osztalékként, mint az egy részvényre jutó eredménye, ezt pedig jó jelként értékelték az Aegonnál.
„Ha csak a 44 forintos osztalékkal számolunk az idei év eredményére vonatokozóan, akkor is elég attraktív a részvény osztalékhozama” - véli Loncsák. Ha pedig idén növekszik a cég eredménye, akkor akár még nagyobb is lehet a kifizetés mértéke.

Idén már több mint 30 százalékot emelkedett az árfolyam, miközben osztalékot is fizetett a cég. Loncsák még ennek ellenére is lát potenciált a papírban, hiszen 2012 elejei szintjeit még csak közelíti az árfolyam.

Persze azért vannak kockázatok is, például egyik külföldi befektetője, a Genesis Investment nemrég értékesített egy nagyobb pakkot. Emellett a magánnyugdíj pénztárak megszűnésével az ÁKK-hoz is került egy nagyobb részvénycsomag, ami Loncsák szerint még az Államadósság Kezelő Központnál lehet, mivel az nem szokta akkor értékesíteni a hozzá került részvényeket, amíg azok árfolyama a bekerülési érték alatt van. Vagyis ha az árfolyam elér egy olyan szintet, amikor már veszteség nélkül szállhatna ki az ÁKK, akkor lehet egy eladói nyomás a papíron. (Persze ha arra számítunk, hogy ekkor kiszállna az ÁKK, és a többi feltételezés is él.)

Külföldi intézmények felől nem vár érdeklődést Loncsák, viszont hazai szereplők akár meg is jelenhetnek a Nyomda részvények piacán. Ennek egyik mozgatórugója lehet, ha a korábban Egis-ben lévő befektetők a kisebb papírok, köztük az ANY felé fordulnának.

Az Aegon Befektetői Alapkezelő 15-20 százalék közötti részesedéssel rendelkezik az ANY Biztonsági Nyomdában.

Pallag Róbert – Generali Alapkezelő

A Generali Alapkezelő is tart a portfóliójában ANY részvényeket, méghozzá a stabil osztalék miatt. A következő időszakban is hasonló szinten maradhat a kifizetés mértéke, a társaság a megtermelt profit jelentős részét juttathatja vissza a részvényeseknek. Bár az elmúlt időszakban nagyot emelkedett az árfolyam, az árazást tekintve még mindig nem tűnik drágának a cég a szektortársakhoz képest, véli Pallag.

A kockázatok közül ő is elsődlegesen a papírok alacsony likviditását emeli ki, de az állami megrendelések nagy súlyát is bizonytalanságot növelő tényezőként tartja számon. Ha érkezne ugyanis egy olyan szereplő, aki hasonló minőségű termékek előállítására képes, akkor vehetne el megrendeléseket a Nyomdától.

Pallag megemlíti, hogy aki vesz a cég részvényeiből az kvázi egy „opciót” is vásárol, egy technológiai innovációra. Ha az NFC - mobil fizetési technológia - elterjedne, az hosszú távon komoly potenciállal kecsegtetne a cég számára. A Nyomda ugyanis az ügyféladatok védelmét tudná biztosítani az NFC rendszerben. Bár a technológia sikere még igen kétséges, és csak több éves időtávon lehet számolni vele, az egy plusz opció, ami még egyáltalán nincs benne az árazásban.

Összességében Pallag szerint a részvényeknek jó a kockázat-hozam arányuk, bár nagyon nagy árfolyamugrást már nem vár. Aki a biztos osztalék miatt tart egy részvényt, annak megfelelő befektetés lehet az ANY Biztonsági Nyomda.

Az ANY Biztonsági Nyomda árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu