Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsot ütött a német DAX index, miután az európai tőzsdéken is emelkedés kezdődött annak köszönhetően, hogy közeledtek a politikai álláspontok az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos kérdésekben. A piacok reménykednek, hogy hamarosan véget ér a hetek óta tartó huza-vona, így a magyar parketten is kisebb pluszok alakultak ki.  Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Reménykednek az amerikai, ázsiai piacok
Vágólapra másolva!

Ütik a BurBerry-t

Tegnaphoz képest jóval kedvezőbb a hangulat az európai tőzsdéken, mely annak köszönhető, hogy közeledtek a politikai álláspontok az amerikai adósságplafon és költségvetési kérdésekben. Számos amerikai politikus optimizmusának adott hangot, és szerintük egyre valószínűbb, hogy a héten megállapodást tudnak elérni. A piacok így reménykednek, hogy hamarosan véget ér a hetek óta tartó huza-vona, és az USA elkerüli a csődöt.

A jó hangulatban emelkedni tudnak a részvényindexek, melyek közül új történelmi csúcsot ütött a német DAX index, mely 8767 pont fölé ugrott.

Forrás: [Bloomberg]
A DAX index értéke (pontban) Forrás: [Bloomberg]

Új rekordra ugrott a világ egyik legnagyobb bányacégének, a Rio Tintonak a vasérckitermelése a harmadik negyedévben. A vállalat 53,3 millió tonnányi vasércet bányászott ki az időszak során, ami megfelelt a várakozásoknak. Ezután továbbra is elérhető az a cél, hogy idén, rekordnak számító 265 millió tonnára emelje kitermelését a társaság. Ennek köszönhetően a részvények 2,5 százalékos pluszt szedtek össze.

Ütni kezdték a brit luxuscikk-gyártó Burberry részvényeit, miután a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy az Apple-höz távozik. Angela Ahrendts az Apple kiskereskedelmi és online üzletágának a szenior alelnöke lesz. A hírre már 5,8 százalékot esett a papírok árfolyama.

Egy év alatt két százalékkal esett vissza az H&M legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma szeptemberben. A csökkenés megfelelt a várakozásoknak, így a részvény piacán sem okozott nagyobb pánikot, a papírok 0,7 százalékot erősödtek.

Korrigál az OTP

Az európai piacok emelkedése a magyar parketten is megalapozhatja a vételi kedvet, melynek köszönhetően a BUX 0,4 százalékos pluszban mozog nyitás után.

A magyar piacot segítheti a kedvező makroadat is, augusztusban 0,9 százalékkal bővült az ipari termelés hazánkban egy év alatt. Júliusban szintén 0,9 százalékos volt az éves növekedés, így a mostani adat szerint tovább folytatódott az ipar talpra állása.

Forrás: [Bloomberg]

A hazai főbb papírok közül az OTP korrigálni kezdte tegnapi mélyrepülését, és 0,5 százalékot drágult. Rajta kívül a Mol 0,3 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom igyekszik eltávolodni tegnap ütött történelmi mélypontjától, és 0,7 százalékot emelkedett.

Forrás: [Bloomberg]

A forint euróval szembeni árfolyama a 296-os szint fölött mozog, így a magyar deviza egyelőre nem tud profitálni a kedvező hangulatból, és nem tudja korrigálni tegnapi esését. A dollár/forint jegyzése 218,4-nél, a svájci franké 240-nél jár.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg]