Vágólapra másolva!
Nagyobb mínuszba küldték a Magyar Telekom és az OTP árfolyamát, a telekompapír ráadásul új történelmi mélypontot ütött. Emiatt a BUX sem tud kikecmeregni a mínuszokból, és a régióban a leggyengébb teljesítményt mutatja. Európában óvatos javulás következett be a piacokon, amiben egy kedvező makroadat is segíthet. Azonban az amerikai adósságplafon egyre égetőbb problémája egyre jobban aggaszthatja a befektetőket, így Amerikában 0,5-0,6 százalékos mínuszban kezdődhet a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Történelmi mélyponton a Magyar Telekom

Nincs javulás a hazai parketten, a BUX továbbra is mínuszban mozog, dél körül fél százalékos esést mutat. A magyar részvényindex ezzel a leggyengébben teljesítőnek számít a régióban.

Az osztrák ATX-et a Raiffeisen 0,2 százalékos drágulása is segíti, miután a bank szóvívőjén keresztül megerősítette, hogy teljesen elkötelezettek a kelt-európai piacok iránt.

Forrás: [Bloomberg]

A hazai főbb papírok közül elsősorban az OTP és a Magyar Telekom rántja le a BUX-ot, a bankpapír 1,6 százalékot veszített értékéből, míg a Magyar Telekom 1,7 százalékos esés után új történelmi mélypontot is ütött.

A többi blue-chip közül a Mol viszont az elmúlt napok eséseit korrigálva 0,7 százalékot erősödött, míg a Richter 0,2 százalékos mínuszban mocorog.

Forrás: [Bloomberg]

A kisebb társaságok részvényei közül a Rába 0,2 százalékot erősödött. A járműgyártó öt darab buszra kapott megrendelést Svédországból.

A forint gyengülni kezdett, és két és félhavi csúcsától eltávolodva a 296-os szint fölött is megfordult az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 218 fölött, a svájci franké 239,6-nál jár. A magyar devizát az EKB elnökének nyilatkozata, és a rossz részvénypiaci hangulat sem segítheti.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg]

Segít a kedvező makroadat

Továbbra sem uralkodik jó hangulat az európai tőzsdéken az amerikai adósságplafon-problémák miatt, bár a főbb részvényindexek némileg faragni tudtak reggeli mínuszaikból, és pénteki záróértékeik közelébe tértek vissza. Sőt, a londoni FTSE és a spanyol IBEX már minimális pluszban mozog.

Forrás: [Bloomberg]

Az óvatos javításban a vártnál kedvezőbb makroadat is szerepet játszik, az eurózónában 1 százalékos volt az ipari kibocsátás bővülése augusztusban havi alapon a várt 0,8 százalékos növekedés helyett. A júliusi csökkenés pedig a korábban jelzettnél kisebb mértékű volt, másfél százalék helyett 1 százalékos volt a havi visszaesés mértéke akkor.

Nincs jó napja a Peugeot-nak, a részvényeinek árfolyama már 10 százaléknál nagyobb mínuszban mozog egy lehetséges tőkeemelés hírére.

Lefelé szánkázhat Amerika

Az adósságplafon egyre közelebbi határideje az amerikai befektetőket is nyugtalaníthatja, ami miatt a főbb tengerentúli részvényindexek nagyobb mínusszal indíthatják a kereskedést. Az S&P 500 és a Dow Jones 0,7 százalékot, a Nasdaq fél százalékot eshet nyitáskor a határidős indexek alapján.