Négyből egy taxis nem adott nyugtát az ellenőröknek

taxirendelet, maszek taxi a Fehérvári úton
Vágólapra másolva!
Négyből egy taxis nem adott számlát, a szolgáltatók 2,5 százaléka pedig átverte az ellenőröket a viteldíjjal. Fokozottan ellenőrizték a taxisokat.
Vágólapra másolva!

Szeptember 1-jén életbe lépett az új taxisrendelet, azóta éjjel-nappal, fokozottan ellenőrzik a taxisokat a BKK munkatársai. Elég sok szabálytalanságot tapasztalnak.

Négyből egy taxi nem adott számlát az ellenőröknek Fotó: Szabó Balázs - Origo

Az új rendelet szerint a fuvarszervezőknek (vagyis a taxitársaságoknak) előzetes minősítésen kell átesniük ahhoz, hogy továbbra is működhessenek. A 21 budapesti társaságból eddig 11-en kérték az előzetes minősítést, és hatan már meg is kapták. A maradék ötből négyet hiánypótlásra küldtek vissza a szakemberek, egy társaság pedig végleg elhasalt a vizsgán.

A hat társaság, amely már biztonságban érezheti magát:

  • a Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt.;
  • a Taxi Plus Europe Kft.;
  • a Reklámtaxi Fuvarközvetítő Kft.;
  • az RT5 Taxi Holding Kft.;
  • a Taxi4 Kft.;
  • és a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet.

Jócskán vannak szabálytalanságok

Az ellenőrzések egyébként nem a taxitársaságokat, hanem magukat a gépkocsivezetőket célozták - akik a legtöbbször alvállalkozói viszonyban vannak a fuvarszervezőkkel. A tapasztalatok elég lehangolóak.

Az esetek negyedében, körülbelül 200 alkalommal tapasztalták az ellenőrök, hogy a viteldíjról nem kaptak nyugtát, a próbautak 2,5 százalékában a taxisnak egyáltalán nem volt taxiállomás-használati engedélye, egy másik 2,5 százalék pedig taxióra nélkül vagy megbuherált taxiórával kért magasabb viteldíjat a rendeletben megállapítottnál. Ez utóbbi esetekben az ellenőrök azonnali hatállyal kezdeményezték a taxiengedélyek visszavonását.

A szeptember eleji változtatás értelmében a korábbi, maximalizált viteldíj helyett fix viteldíjon kell dolgozniuk a taxisoknak: az alapdíj 450 forint, ezen felül kilométerenként 280 forintot, várakozásnál pedig percenként 70 forintot kell fizetni.