Még mindig sok embert rúgnak ki

Vágólapra másolva!
Nagyon sok embert küldenének el az amerikai vállalatok az idei évben, közülük a 10 legtöbb munkahelyet megszüntető társaság összesen 75 ezer állást számolna fel. A cégek között van bank, biztosító, kiskereskedelmi cég, illetve technológiai óriás is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban egyre több munkahelyet szüntettek meg az amerikai vállalatok, mint a megelőző év hasonló időszakában. A harmadik negyedévben 25 százalékkal több elbocsátást terveztek, mint tavaly, a szeptember pedig már a negyedik egymást követő hónap volt, amikor több munkahely szűnt meg, mint 2012 hasonló hónapjaiban.

Bár az amerikai makoradatok többségéből inkább a gazdaság fellendülésére lehetne következtetni, a cégek hasonló mértékben küldik el az embereiket, mint tavaly, derül ki a Challanger, Gary & Christmas összegyűjtéséből. A legtöbb embert elbocsátó 10 amerikai vállalat eddig összesen 75 ezer munkahely megszűnését jelentette be idén. Az alábbi listában csak tőzsdei cégek szerepelnek.

10. United Technologies

Ennyi embert küldenének el: 3 ezer

Ennyien dolgoznak a cégnél: 218 ezer

A vállalat egy rengeteg szektorban tevékenykedő ipari konglomerátum, aki egyébként már tavaly is 4 ezer állást szüntetett meg a reorganizációs programjának keretében.

9. Blockbuster (Dish Network)

Ennyi embert küldenének el: 3 ezer

Ennyien dolgoznak a cégnél: 35 ezer

A társaság a világ legnagyobb filmkölcsönző cége, ami egyébként 2010-ben csődvédelemért folyamodott. A Dish Network 2011-bne vette meg a cég eszközeit, és azóta folyamatosan zárja be a veszteséges üzleteket. Idén 300 kirendeltséget szüntetett meg, ebből adódik a 3 ezer fős leépítés, azonban a Dish-nél még látnak lehetőséget arra, hogy nyereséges legyen a cég a jövőben.

8. MetLife Inc.

Ennyi embert küldenének el: 3 150

Ennyien dolgoznak a cégnél: 64 ezer

Az amerikai biztosító tanácsadói harmadát, 2 500 embert küldött el május végével, majd ezt növelte még 650 állás megszüntetésével. A vezérigazgató arra hivatkozott, hogy a cég nem egy pénzügyi tanácsadó társaság, így nincs szükségük ennyi emberre ebben a divízióban.

7. Cisco Systems

Ennyi embert küldenének el: 4 500

Ennyien dolgoznak a cégnél: 75 049

Márciusban 500 embertől vált meg a Cisco, azonban a csalódást keltő negyedéves jelentése után újabb 4 ezer fős elbocsátást jelentett be. Ezzel összesen már 12 300 munkahelyet szüntettek meg az elmúlt két év során az agresszív költségcsökkentési tervek keretében.

6. Wells Fargo

Ennyi embert küldenének el: 5 236

Ennyien dolgoznak a cégnél: 274 300

A banktól 2 300 főt a jelzáloghitelezési egységtől küldtek el, mivel csökkent a jelzálogkölcsönök iránti kereslet. Az emelkedő piaci hozamok miatt egyre kevesebben váltják ki meglévő lakáscélú hitelüket, ezért pedig kevesebb munkaerőre is van szükség.

5. American Express

Ennyi embert küldenének el: 5 400

Ennyien dolgoznak a cégnél: 63 500

Az American Express még az év elején jelentette be a több mint 5 ezer fős elbocsátását, aminek döntő többsége a cég utazási divíziójához kapcsolódik, mivel egyre többen online foglalják le utazásaikat. Emellett a cég nem régen egyezett bele, hogy eladja kiadói üzletágát a Time Inc.-nek.

4. Boeing

Ennyi embert küldenének el: 5 800

Ennyien dolgoznak a cégnél: 174 400

A repülőgépgyártó még márciusban jelentette be, hogy 2 300 embert küldene el gépszerelői közül, emellett pedig Washingtoni IT létszámát is fokozatosan csökkentené a következő 3 évben összesen 1 500 fővel. Nem olyan régen pedig durván 3 ezer munkahely szűnt meg a szövetségi katonai költségvetés kiadáscsökkentései miatt, hiszen így kevesebb megrendelésre számíthat a Boeing is.

3. IBM

Ennyi embert küldenének el: 9 400

Ennyien dolgoznak a cégnél: 434 246

Az IBM árbevételének csökkenéséről számolt be első negyedéves beszámolójában, majd ezek után jelentette be a cég, hogy 6-8 ezer embert küldene el világszerte. Ennek nagy része az USA-n kívüli országokat érintette, azonban augusztusban már észak-amerikai dolgozói számára is rossz hírrel szolgált a cég, 3 300 fős leépítést jelentve be.

2. JC Penney

Ennyi embert küldenének el: 15 020

Ennyien dolgoznak a cégnél: 116 000

A JC Penney már több éve szenved, árbevétele és eredménye is folyamatosan csökken, emiatt kényszerült a cég költségei csökkentésére is. Az előző vezérigazgató, Ron Johnson alatt nagyjából 19 ezer embert küldtek el, aminek nagy része 2013 elejére esett. Ezek után márciusban még további 2 200 fős leépítést jelentettek be.

1. JP Morgan

Ennyi embert küldenének el: 19 000

Ennyien dolgoznak a cégnél: 254 063

A JP Morgan az USA egyik legnagyobb bankja, és több mint az amerikai háztartások fele ügyfelük, a cég szerint. Azonban ahogyan egyre többen használják az online ügyintézési lehetőségeket, kevesebb munkaerőre van szükség. Ennek megfelelően a vállalat 4 ezer fő elbocsátását jelentette be a lakossági üzletágában, valamint további 15 ezer embert küldene el jelzáloghitelezési divíziójából.