Vágólapra másolva!
Egyedüliként a régióban zárásra is mínuszban ragadt a BUX, melyet elsősorban az OTP és a Magyar Telekom tartott a negatív tartományban. A nemzetközi piacokon a befektetők figyelmét az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos politikai tárgyalások köthetik le, mivel még továbbra sincs megegyezés az egyre égetőbbé váló adósságlimit és költségvetés kérdésében. Európában a pénteki záróértékeik közelében, Amerikában pedig kisebb mínuszban mozognak a részvényindexek. 
Vágólapra másolva!

Nagyot ütöttek az OTP-n

Csúnyán lemaradt társaitól a magyar piac, a BUX 0,5 százalékos mínuszt szedett össze, miközben a régióban minimális emelkedésre voltak képesek a részvényindexek.

A cseh PX indexet a Telefónica 4 százalékos megugrása is segítette, miután a Bloomberg értesülései szerint a legnagyobb spanyol telekommunikációs cég, a Telefónica megkezdte a piacvezető cseh egységének az értékesítését.

Forrás: [Bloomberg]

A hazai főbb papírok közül az OTP és a Magyar Telekom volt a két leggyengébb láncszem, a bankpapír 2,2 százalékot, a telekompapír pedig 0,4 százalékot zuhant. A Magyar Telekom új történelmi mélypontot ütött ma, amit 287 forinton jelölt ki.

Ezzel szemben a Mol erősödni tudott, és 0,3 százalékot drágult, míg a Richter nap végére magára találva 0,7 százalékot menetelt.

Forrás: [Bloomberg]

A kisebb társaságok részvényei közül a Rába 0,2 százalékot gyengült, annak ellenére, hogy a járműgyártó öt darab buszra kapott megrendelést Svédországból.

A forint lejtőre került délután, és folytatva délelőtti esését a 296-os szint fölé kúszott az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 218-nál, a svájci franké 240,3-nál található.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg]

Stagnálás Európában

Az európai tőzsdéken egész nap nem volt nagyobb mozgás, a főbb részvényindexek pénteki záróértékeik közelében ingadoztak. A befektetők vélhetően arra várhatnak, hogy miként alakulnak az amerikai politikai megbeszélések az adósságplafon és költségvetéssel kapcsolatban.

Forrás: [Bloomberg]

A Royal Mail részvényei viszont tovább raliztak, és 3,6 százalékos emelkedés után már 470 pennynél mozognak.

Ralizik a Netflix

Amerikában továbbra sincs megegyezés az adósságplafon és költségvetés kérdésében, ami egyre jobban nyugtalanítja a befektetőket. Az adósságlimit megemelése nélkül Amerika néhány héten belül fizetésképtelenné válhat, ami rendkívül súlyos következményekkel járhat együtt, megrendítve az egész pénzügyi rendszert is.

Emiatt nem tudnak erősödni az amerikai részvényindexek, melyek kisebb mínuszban mozognak. Az S&P 500 0,5 százalékos esés után visszatért az 1700 pontos szint alá, míg a Dow Jones 0,5 százalékot, a Nasdaq 0,4 százalékot gyengült. Amerikában ma banki szünnap van, ez azonban nem befolyásolja a tőzsdék normális kereskedési idejét.

Forrás: [Bloomberg]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül esnek, a technológiai szektort a Facebook 2,1 százalékos esése fékezi. A befektetők egyelőre nem fogadták túl jól, hogy a közösségi oldal felvásárolja az izraeli mobilalkalmazás fejlesztő céget, az Onavot. Bár a pontos vételárat nem hozták nyilvánosságra a felek, izraeli hírforrások szerint 150-200 millió dollárt fizethet a Facebook a cégért.

Az Apple viszont 0,4 százalékot erősödött, annak ellenére, hogy egy kínai tech híroldal szerint a cég napi 300 ezer darab helyett csupán 150 ezret gyárt majd a szeptember 20. óta kapható színes műanyag borítású iPhone 5C-kből a gyenge kereslet miatt.

Forrás: [Bloomberg]

A Netflix 4,7 százalékot ralizott, mivel a hírek szerint az online videószolgáltató vállalat néhány nagy televíziószolgáltatóval tárgyal, a szolgáltatásainak kábeltv-n való elérhetőségének lehetővé tételén.

Az Egyesült Államokban ma nem publikálnak fontosabb gyorsjelentést, és makroadat sem lát napvilágot, így elsősorban a vállalatok felől érkező hírek, és a folytatódó politikai csatározások alakíthatják a hangulatot.