Amerikára figyel a világ

Vágólapra másolva!
Csődbe megy az Egyesült Államok, ha nem sikerül kiegyezniük a demokratáknak a repubikánusokkal a héten, Magyarországon benyújtják az adótörvényeket, és gondoskodnak arról is a kormánypárti politikusok, hogy továbbra is sokat beszéljünk a „rezsiharcról”. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyminisztérium számításai szerint október 17-én elérik adósságplafont. Ez azt jelenti, hogy nem vehetnek fel több hitelt, ami ugyanakkor nélkülözhetetlen az Egyesült Államok finanszírozásához. Nem lesz pénz arra, hogy fizessék a számlákat, hogy folyósítsák a nyugdíjakat, és nem tudják törleszteni a meglévő hiteleket.

Ez lényegében az USA csődjét jelentené, ami a legtöbb közgazdász szerint beláthatatlanul súlyos következményekkel járna az egész világgazdaság számára.

Egyelőre persze mindenki bízik abban, hogy végül győz a józan ész, s elkerülhető az USA – kimondani is különös – államcsődje. Ha sikerül végül a megállapodást tető alá hozni, akkor arra is számítani kell, hogy a kormányszervek, hivatalok részleges leállása miatt azon statisztikák, amelyek megjelenését eddig elhalasztották, egyszerre csak ömleni fognak, így a befektetők majd igencsak kapkodhatják a fejüket.

A hazai gazdasági hírek is tartogatnak izgalmakat a héten, s itt nem feltétlenül az ipari, vagy az építőipari adatokra gondolunk, amelyek aligha tartogatnak sokkoló meglepetéseket. S még csak nem is jelentős érdeklődéssel, szintén a héten esedékes hazai bruttó bérváltozás adatára. Sokkal inkább arra gondolunk, hogy Varga Mihály benyújtja az adótörvényeket. Annyit a miniszter már elárult: marad az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és a kisadózók tételes adója (kata) is.

A luxusáfáról Varga annyit mondott, tervezik a bevezetését, de megvalósítási lehetőségeket még vizsgálják, mivel az áfánál több kulcsot nem lehet bevezetni, mint a miniszter említette, ez nem olyan egyszerű. Érdemes megjegyezni, hogy valóban nem, az uniós irányelv szerint az általános áfakulcs mellett csak kettő kedvezményes kulcs alkalmazása lehetséges. Nagy kérdés tehát, hogyan gondolják a tárcánál ezt a problémát megoldani - a héten ez is kiderülhet.

Nem maradunk rezsicsökkentési hírek nélkül ezen a héten sem: Rogán Antal ígérete szerint hétfőn politikai nyilatkozatot nyújt be az Országgyűlésnek a Fidesz a rezsicsökkentés megvédése érdekében. Ha ez nem lenne elég: előbbre hozza az Országgyűlés az újabb rezsicsökkentést megalapozó törvényjavaslat zárószavazását is, erről is a jövő héten dönthet a parlament.