Milliárdosok háborúzhatnak a Telefónica kegyeiért?

Vágólapra másolva!
Ahogyan a nap folyamán már mi is beszámoltunk, a spanyol Telefónica eladásra kínálta fel a legnagyobb cseh mobilszolgáltatóban meglévő részesedését. A hír tulajdonképpen nem számít óriási újdonságnak, hiszen korábban már több érdeklődő legyeskedését is megszellőztette a cseh sajtó, ennek ellenére az árfolyam jókora emelkedésen ment keresztül.
Vágólapra másolva!

Beigazolódni látszik az időről időre leporolt cseh mobilszolgáltató, a Telefónica CR felvásárlási sztorija. A Bloomberg értesülései szerint ugyanis többségi tulajdonosa, a spanyol Telefónica a Goldman Sachs mellett a Société Générale-t kérte fel részesedésének értékesítésére.

Az eladásra kínált csomag kockázati tőketársaságok mellett potenciális új belépőjelöltek érdeklődését keltheti fel. Utóbbi körbe tartozik a közép-kelet európai régió leggazdagabb embereként számon tartott Petr Kellner érdekeltségi körébe tartozó PPF Csoport. A frigy lehetőségét korábban a cseh sajtó is beharangozta, ráadásul most újfent előtérbe került a tranzakció lehetősége. A Lidove Noviny értesülései szerint ugyanis a PPF azért nem vesz részt a soron következő cseh frekvenciatenderen, mert inkább már egy piacon lévő szereplőt vásárolna meg. A jelenlegi szituációval mondhatni ajtó-ablak helyzet adódott a társaság előtt.

A PPF mellett a legnagyobb orosz mobilszolgáltató is beszállhat a Telefónica CR-ért folytatott versenybe, az MTS vezérigazgatója ugyanis még egy nyáron adott interjújában fejtette ki, hogy vizsgálják a cseh piacra való belépés lehetőségét.

Az érdeklődők sora azonban itt még nem szakad meg, egy iparági szakértő szerint ugyanis a világ második leggazdagabb embere, Carlos Slim Hollandia és Ausztria után Csehországban is megvetné a lábát az América Móvil révén. Ráadásul ne feledkezzünk meg a hongkongi Hutchison Whampoáról se, amely szintén komoly pozíciókat épített ki az európai távközlési szektorban.

Emlékeznek? Carlos Slim legutóbb valamin nagyon törte a fejét! Forrás: AFP

Andres Bolumburu, a Banco de Sabadell elemzője szerint a már piacon lévők, mint a Vodafone és a Deutsche Telekom nem indulnak jó esélyekkel, mivel vélhetően a versenyhatóság nem bólintana rá a legnagyobb szereplő bekebelezésére. Véleménye szerint az eladó mintegy 3 milliárd eurót kaphatna részesedése fejében.

Folyik az egységek racionalizálása

Nem a cseh egység lenne idén az első, amelyiktől megválna a Telefónica, ugyanis korábban már értékesítette ír leányát a Hutschison Whampoának. Tavaly pedig tőzsdére vitte német egységét, a Telefónica Deutschlandot, míg az Atento névre hallgató call center üzletágát eladta.

Mi az a Hutchison Whampoa?

A Hutchison Whampoa Ázsia leggazdagabb emberének, Li Ka-shingnek az érdekeltségi körébe tartozik. A Bloomberg milliárdosokat rangsoroló listáján az előkelő 17. helyet foglalja el a befektető 29 milliárd dollárra becsült vagyona alapján. A Hutchison tevékenységi köre egyébként igen széles skálán mozog, a telekomszektor mellett az energiaiparban, a kiskereskedelemben is képviselteti magát, sőt, portfóliójában kikötők is találhatók. Az európai távközlési szektorban Olaszország mellett Svédországban, Dániában, Ausztriában és Nagy-Britanniában is jelen van a cég.

Ezzel szemben több piacon is megerősíteni készül pozícióit a spanyol telekomóriás. Ide tartozik Olaszország, ahol a Telecom Italiában töltene be fontosabb szerepet, de ennél nagyobb álmokat dédelget Németországban, ahol a legnagyobb helyi szolgáltatót hozná létre leányának, a Telefónica Deutschlandnak és a KPN helyi egységének az egyesülésével.

Miért pont a cseh leánynak inthet búcsút a spanyol óriás?

A cseh Telefónica eladásában komoly szerep lehet annak, hogy a leány negyedévről-negyedévre egyre haloványabb teljesítményt mutat, és így 2005-ös megvétele után már nem tart rá igényt anyavállalata. Persze ne feledjük, hogy eközben a többi régiós távközlési cég is hasonló problémákkal köszködik, így akár az értékesítés sorsára juthat az Orange lengyel leánya, a TPSA, illetve a Deutsche Telekom magyar leánya, a Magyar Telekom is. Igaz, ezt megerősítő hírek nem láttak egy telekomcég esetében sem napvilágot.

A friss hírre egyébként nem csak a cseh Telefónica árfolyama került közel 7 százalékos pluszba a mai kereskedés során, a pozitív hatások a Magyar Telekom részvényére is áthúzódtak, amely kisebb lendületet kapott történelmi mélypontja közeléből.

A Telefónica CR árfolyama (Prága) Forrás: Bloomberg, Investor.hu