Vágólapra másolva!
Vegyesen teljesítenek a főbb ázsiai részvényindexek a hét első napján, a kínai Shanghai Composite-ot a többnyire kedvezőbb makroadatok segítik. A befektetők hangulatát az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos problémák határozzák meg, miután a tengerentúli politikusoknak hétvégén sem sikerült megállapodniuk a kérdésekben. Az idő pedig sürget, az USA akár a héten elérheti az adósságlimitet, ami a pénzpiacokat is megrendítheti. Emiatt Európában sem lehetnek nyugodtak a befektetők, így a határidős indexek alapján 0,1-0,3 százalékos mínuszokra lehet felkészülni nyitáskor.
Vágólapra másolva!

Élen a kínai tőzsde

Vegyes mozgásokat lehet ma látni az ázsiai tőzsdéken, ahol a befektetők hangulatát elsősorban az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos problémák határozzák meg. Az aktivitás viszont átlag alatti, mivel Japánban és Hongkongban ünnep miatt ma nincs kereskedés.
A részvényindexek közül az ausztrál S&P/ASX 200 lemaradt társaitól, és 0,4 százalékot esett. Vele szemben viszont a kínai Shanghai Composite erősödni tud, miután a befektetők kedvezően fogadták a Kínából érkező makroadatokat.

A kínai export 0,3 százalékkal esett vissza szeptemberben éves alapon, holott a szakértők 5,5 százalékos növekedést vártak. Az import viszont 7,4 százalékkal bővült a várt 7 százalék helyett az időszak során. A fogyasztói árak növekedése 3,1 százalékos volt éves alapn, míg a termelői árak csökkenése tovább folytatódott, 1,3 százalékkal estek vissza, ami nagyjából megfelelt a várakozásoknak.

Forrás: Origo

Közel az adósságplafon

Az elmúlt héten az amerikai adósságplafon és költségvetési problémák álltak a figyelem középpontjában. Mivel egyik kérdés sincs még megoldva, így a fókusz minden bizonnyal ezen a héten is az USA-ra fog szegeződni. Az Egyesült Államok ugyanis hamarosan (a hírek szerint akár már most csütörtökön) eléri azt a limitet, ami után nem lesz képes hitelt felvenni, ami után a kötelezettségeit a költségvetési tartalékokból kell fedeznie, melyek rendkívül végesek. Nem beszélve arról, hogy az USA államigazgatása október elseje óta áll, így például a közszféra dolgozói sem kapnak fizetést.

Áttörést a hétvégén sem sikerült elérniük az amerikai politikusoknak, pedig a tárgyalások javában zajlanak. Harry Reid a szenátus demokrata vezetője, és Mitch McConnell republikánus vezető vasárnap is folytatta az egyeztetéseket, és elmondásuk szerint optimistán várják az eheti fejleményeket. Pénteken még Barack Obama elutasította a republikánusok azon javaslatát, mely az adósságplafont ideiglenes megemelésére vonatkozott, mivel a kormányzati leállást is egy kalap alatt meg szeretné oldani.

Ezzel szemben a piac pénteken nagyon reménykedett egy valamilyen megállapodásban, ami a tőzsdéken is meghozta a befektetők vételi kedvét, melynek köszönhetően a főbb részvényindexek nagyobb emelkedésre voltak képesek. A Dow Jones 0,7 százalékot erősödött, az S&P 500 0,6 százalékos emelkedés után újra az 1700 pontos szint felett található, míg a Nasdaq 0,8 százalékot menetelt a hét utolsó napján.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai is kivétel nélkül pluszban zártak, a legjobban az energiaipari cégek papírjai teljesítettek, míg az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó társaságok részvényei sereghajtónak bizonyultak.

Forrás: Origo

A vállalati hírek közül érdemes kiemelni, hogy újabb információk láttak napvilágot a Twitter tőzsdére lépéséről. A Wall Street Journal ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az átlagosnál alacsonyabb lehet az IPO során felszámított banki jutalék. A kibocsátásban résztvevő bankok feltehetően 3,25 százalékos költséget számíthatnak fel, holott a Pandora, vagy éppen a LinkedIn esetében ugyanez a szám 7 százalékos volt.

Ma fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni az USA-ból, így elsősorban a politikai csatározásokra, és a vállalati hírekre fókuszálhatnak a befektetők.