Az infláció ellen nem elég a rezsiharc

Vágólapra másolva!
Jövőre az infláció gyorsulásával számolhatunk, de már idén is sokkoló a banki költségek emelkedése. Bukórepülésben a Sólyom, a dolgozói egyelőre kitartanak. Ez történt a gazdaságban az elmúlt héten.
Vágólapra másolva!

Újabb fordulatot hozhat a kormány a foglalkoztatás körül vívott számháborúba egy új foglalkoztatási mutatószámmal. Kétségkívül ellentmondásosnak tűnhet, hogy a KSH által mért foglalkoztatottsági arány emelkedése a kormány politikáját tűnik igazolni, míg az ugyancsak KSH által számon tartott intézményi statisztika alapján viszont 2011 decembere óta minden hónapban rendre alacsonyban a versenyszféra munkahelyeinek száma az előző év azonos időszakához képest. Persze, nem szabad elfeledni, hogy más az adatok tartalma, jelentése. Lényeges különbség például, hogy míg foglalkoztatottnak számít az is, aki az adott héten egy órát dolgozott, addig az intézményi statisztikába csak az 5 munkanapot meghaladó munkaviszonyban állók kerülhetnek be.

A kormány munkanélküliség ellen folytatott harcánál nagyobb figyelmet kapott a héten a rezsiharc, amely immár tartalmat is nyert azzal, hogy az Európai Bizottság kérdéseket tett föl a rezsicsökkentésről. A magyar kormány persze azonnal biztosította választópolgárokat, hogy megvédi őket, s a rezsicsökkentést Brüsszeltől is, ha kell.

Arra már az IMF figyelmeztetett, hogy hosszabb távon a rezsicsökkentés sem véd meg a inflációtól. Jövőre, a rezsicsökkentés hatásának kifutásával újra gyorsulhat az infláció, így a régióban ismét Magyarországon lehet a legmagasabb az áremelkedés.

Egyelőre azonban csak 1,4 százalékos az éves drágulás, ám az sokkoló, hogy a banki szolgáltatások egy év alatt 45 százalékkal drágultak, a bankok próbálják áthárítani a nyakukba sózott adókat.

Az IMF szerint a következő években ugyan nem szabadul el a magyar költségvetési hiány, de a finanszírozási igény magas lesz. De nem kell aggódni, hiszen egy év múlva már – legalábbis Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint – már látszanak az egykulcsos adó eredményei, még egy évet kell adni az egykulcsosnak. A miniszter később tisztázta, a szavait nem úgy kell érteni, hogy már csak egy évig lesz egykulcsos szja.

Egyelőre nem tűnik úgy, hogy a Sólyom Airways megéri ezt az egy évet, ugyanis a cég fizetésképtelenné vált, mielőtt egy repülője is fölszállhatott volna. Indulásakor az iparágban jártas szakemberek komoly kétségeket fogalmaztak meg a társaság üzleti elképzeléseivel kapcsolatban, ám azért azt kevesen gondolták, hogy a vállalat ennyire hamar fizetésképtelenné válik. A dolgozói egyelőre kitartanak a Sólyom Airways mellett.

Az Egyesült Államokban nem múlt el a technikai csőd veszélye, de a héten némi regénysugár kezdett derengeni. A republikánusok által uralt képviselőház vezetője, John Boehner csütörtökön közölte, hogy készek hathétnyi időre felemelni az adósságplafont cserébe azért, hogy Obama tárgyaljon velük az ország előtt álló “súlyos problémákról”. A Fehér Ház közölte, hogy Obama meghallgatta a republikánusok javaslatát, az egyeztetés egyik republikánus résztvevője pedig újságíróknak azt mondta, hogy a tárgyalás “mindkét fél számára segített egyértelművé tenni azt, hogy hol állunk”.