Lezárult a szekszárdi csatornarendszer bővítése

Vágólapra másolva!
Az 580 millió forintos beruházással majdnem teljesen – 99 százalékban – csatornázottá vált Szekszárd.
Vágólapra másolva!

A Szekszárd-Paksi Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft., illetve a Geohidroterv Kft. fejlesztése során 504 ingatlant kötöttek a hálózatra a bővítés során, több mint 10 kilométernyi vezetéket fektettek le, 403 szennyvízgyűjtőt tettek fölöslegessé: mindez 81 százalékos európai uniós támogatással valósult meg, mondta el Märcz László, a szekszárdi városháza városüzemeltetési és városfejlesztési vezetője a projekt pénteki zárórendezvényén Szekszárdon. A megyeszékhelyen három utca maradt szennyvízvezeték nélkül. Ács Rezső (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondta, a város öt éven belül fogja elérni a teljes csatornázottságot.

A szennyvízrendszer 2013. augusztusban kapta meg a vízjogi üzemeltetési engedélyt, az érintett ingatlanok több mint 90 százalékát már rákötötték a vezetékre. A projekt részeként egy évi 7000 tonna kapacitású komposztálótelep is épült a szennyvíziszap számára, a komposztot 250 hektárnyi, városkörnyéki mezőgazdasági területen helyezik el.

Szekszárd térségében sérülékeny a teljes vízbázis, korábban nitrit, nitrát és szerves szennyeződéseket jelző baktérium jelent meg az észlelő kutakban. Attól, hogy a szennyvíz nem szivárog a talajba, a talajvíz minőségének javulása várható.