Egyre nagyobb bajba kerül az olaj kartell

Vágólapra másolva!
Az olajexportáló országokat tömörítő OPEC-nek egyre nagyobb kihívásokkal kell megküzdenie. A Nemzetközi Energia Ügynökség számításai szerint jövő évben az olajkitermelés főként olyan országokban fog nőni, amely nem tagja az OPEC-nek, ráadásul 1970 óta nem látott ütemű növekedést produkálhatnak. Ennek a folyamatnak feltehetőleg nem örülnek az OPEC tagjai, akik évtizedek óta a markukban tartják az olajpiacot. 
Vágólapra másolva!

1,7 millió hordóval, 56,4 millió hordóra nőhet naponta az olajkitermelés azokban az országokban, amelyek nem tagjai az olajexportáló országokat tömörítő OPEC-nek a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslései szerint.

Az IEA az egy hónappal korábbi kalkulációit mintegy napi 300 ezer hordóval növelte meg. A megnövekvő kitermelés képes lehet arra, hogy az OPEC országok esetében tapasztalt teljesítmény csökkenést kárpótolni tudják. Emiatt az olajárak tartós esésére nem kell készülni.

Kereslet oldaláról pedig az látható, hogy az IEA szerint csak 92 millió hordó lehet a napi olajkereslet, holott korábban 92,1 milliót jósoltak. Az idei évhez képest ez 1,2 százalékos növekedést jelent.

Olyan országokban pöröghet fel a kitermelés, mint az USA, Kazahsztán vagy Oroszország – véli az Energy Aspect olajstratégája, Amrita Sen. Az amerikai palaolaj és palagáz forradalom miatt az USA kitermelése naponta 11 millió hordóra nőhet, ami 8,1 százalékos bővülést jelent. Főként az Eagle Ford és a Bakken mezőkön emelkedhet a teljesítmény. Kazahsztán kitermelése pedig a Kashagan mező beindulásának köszönhető, ahol naponta 140 ezer hordónyi olajat tudnak majd a felszínre hozni.

Az OPEC országokban naponta 29 millió olajat hozhatnak majd felszínre jövőre az IEA szerint, korábban 29,1 milliót jósoltak. Egyébként a szervezet a legutóbbi adatok alapján naponta 30 millió szénhidrogént hoz a felszínre.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az OPEC országok és az olajkitermelésből élő országok számára egyáltalán nem mindegy, hogy milyen árszinten mozog az olaj, ugyanis az Arab Tavasz után nagyon sok országban még jobban megnövelték a szociális kiadásokat, hogy elkerüljék a Líbiában történteket, illetve ne alakuljon ki olyan helyzet, mint ami van Egyiptomban vagy esetleg Szíriában. Az ország vezetéséhez ragaszkodó vezetőket biztosan aggaszthatják, hogy egyre inkább háttérbe szorulnak.

Idővel pedig csökkenhet a befolyásuk is az olajpiacon, bár még igaz, hogy a napi 30 millió hordó körüli olajkitermelésükkel könnyen tudják a kínálati sokkokat kezelni. Utóbbi leginkább az OPEC legnagyobb országára, Szaúd-Arábiára igaz, mivel itt vannak a legnagyobb tartalékkapacitások.

Forrás: PIRA, Moody's, IMF, KBC Securities, Investor.hu