Drasztikus fordulat a forint piacán

Vágólapra másolva!
Középtávon jelentős fordulat következett be az EURHUF devizapár életében. A forint folyamatos erősödése következtében az árfolyam letörte a 200 napos mozgóátlagot és a trendvonalat. Ennek hatására kialakult egy csökkenő csatorna, mely jelenleg meghatározza a forint rövidtávú árfolyammozgását. 
Vágólapra másolva!

Az EURHUF devizapár árfolyama május óta, - az ellenállási zóna és az emelkedő trendvonal által (piros szaggatott) meghatározott-, emelkedő háromszög alakzatban mozgott. Az alakzat jellemzője, hogy az esetek nagy többségében az árfolyam áttöri a felső szárat és jelentős emelkedés következik. Elemzéseinkben ezért adtunk nagyobb esély a forint gyengülésének és a felső sáv áttörésére. A napokban azonban megtörtént az alsó sáv és a 200 napos mozgóátlag tartós áttörése, melynek következtében véget ért a középtávú alakzat. Az új fejlemények hatására középtávon (2-6 hónap) lehetséges a forint további erősödése, akár a 290 alatti szinteket is megnézhetjük.

EURHUF napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Akik rövidebb távon (0-2 hónap) gondolkodnak, vagy próbálnak kereskedni azoknak egy jó beszállási lehetőség adódott a piros emelkedő trendvonal (1) áttörésekor. Ezen időtávot a piros párhuzamos vonalakkal meghatározott csökkenő csatorna határozza meg. Fordulat a felső csökkenő trendvonal tartós áttörésekor állhat be, ide érdemes a stop szinteket beállítani.