Brutális erősödés a New York-i tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Nagyon megvették a piacokat a befektetők, miután egyre inkább azt gondolják, hogy meg fog oldódni az amerikai adósság, és költségvetési probléma. Bár megegyezés még nincs, tovább folynak a tárgyalások a felek között, és sajtóértesülések szerint kitolhatják az adósságlimitet. Ma Ázsiában is szép pluszok láthatóak, ráadásul az európai határidős indexek is emelkedést jósolnak nyitásra.
Vágólapra másolva!

Hatalmas erősödést mutattak be tegnap az amerikai részvénytőzsdék, a főbb indexek mindegyike 2 százalék feletti emelkedéssel zárt.

Bár az amerikai döntéshozók nem jutottak egyezségre sem az adósság plafon megemelésével kapcsolatban, sem pedig a költségvetést illetően, a tárgyalások tovább folytatódnak, és ez elég volt a piacoknak a kiváló hangulatra. Korábban már olyan sajtóértesülések jelentek meg, hogy a republikánusok belemennek majd az adósságlimit kitolásába, amivel ideiglenesen kezelnék a finanszírozási helyzetet.

Az S&P 500 összes szektora pluszban zárt, legnagyobb emelkedést a pénzügyi szektor tudta bemutatni, de a technológia is jól szerepelt. A megelőző napokban gyatra teljesítményt nyújtó internetes cégek, mint a Facebook, a Groupon, vagy a Netflix 5-8 százalékos plusszal feledtették korábbi mínuszaikat. Az S&P csütörtöki teljesítményével ledolgozta a héten eddig összeszedett mínuszát, és újra 1690 pont fölé kapaszkodott.

Ázsiában is hasonlóan jó kedv uralkodik a hét utolsó kereskedési napján, az összes fontosabb index a zöld tartományban tartózkodik. A jen még tovább gyengült a dollárral szemben, ezzel a hét eleji szintekről igen komolyat emelkedett.

Az európai határidős részvényindexek is pluszos nyitást jósolnak, azok után, hogy már tegnap is masszív emelkedéssel zárták a napot a börzék.

A Dow Jones tegnapi teljesítménye Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az S&P 500 értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

USD/JPY árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu