Árverseny miatt szenved a káliumgyártó-óriás

Vágólapra másolva!
A korábban jelzettnél alacsonyabb lehet a világ egyik legnagyobb káliumgyártójának, a Potash Corporationnek az idei harmadik negyedéves profitja. Ezt maga a vállalat jelentette be, mely a forgalom visszaesésével indokolta a „profitwarningot”.
Vágólapra másolva!

Elszomorította befektetőit a világ egyik legnagyobb káliumgyártója, a Potash Corporation, mivel a vállalat közlése szerint a korábban jelzettnél alacsonyabb lehet a harmadik negyedéves profitjuk. A cég már csak 41 centes egy részvényre jutó nyereséggel kalkulál, holott júliusban még 45-60 centes harmadik negyedéves EPS-re számítottak.

A Potash által várt profit pedig a szakértők által előrejelzett 47 centes nyereségnél is alacsonyabb, így az elemzők csökkenteni kényszerülnek ezeken a várakozásokon. A vállalat hivatalos számait az október 24-én nyilvánosságra kerülő gyorsjelentésből lehet majd megismerni.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A vállalat elsősorban azzal indokolja pesszimizmusát, hogy ügyfeleik elhalasztják vásárlásaikat, mivel a kálium árának további csökkenésére számítanak, így szerintük később olcsóbban vehetik azt meg. Ennek oka, hogy a nyáron a világ legnagyobb káliumgyártója, az Uralkali bejelentette kilépését a Belarus Potash Company-ból (BPC), amely a Belaruskalival egy közös vállalata volt. A káliumpiac teljes kereskedelmének 70 százalékát pedig a BPC adta az észak-amerikai Canpotex-szel együtt, így a kilépés olyan volt, mintha Szaúd-Arábia lépett volna ki az OPEC-ből.

Az Uralkali kilépésével óriási árverseny kezdődött a piacon, ami lefelé nyomta a kálium árát. Az árverseny miatt pedig tovább folytatódhat az árfolyam esése, mely az Uralkali szerint akár 300 dollár alá is visszacsúszhat.

A „profitwarning” hírére megütötték a Potash részvényeit, melyek 2,8 százalékos mínuszban zártak. A kartell július végi felbomlásának hírére óriási mélyrepülésbe kezdett a világ legnagyobb káliumgyártóinak az árfolyama, és a mélyrepülésből azóta sem tudtak feltápászkodni a részvények.

Forrás: [Bloomberg]