Alig van munkahely, ahol szabályosan dolgoztatnak

zéró munkanélküliség, Kára, Somogy, riport
Vágólapra másolva!
A munkáltatók csaknem háromnegyedénél találtak szabálytalanságot a munkaügyi felügyelők.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) nyári akcióellenőrzése során 798 foglalkoztató közel 3500 munkavállalójának foglalkoztatási körülményeit vizsgálta; a felügyelők az ellenőrzött munkáltatók 74 százalékánál állapítottak meg szabálytalanságokat, amelyek a náluk dolgozó munkavállalók 66 százalékát érintették.

Az ellenőrzések fókuszában elsősorban a kis- és nagyobb volumenű építkezések, különböző kereskedelmi egységek (boltok, áruházak, standok, pékségek), változó (fesztivál, vásár) és állandó helyen működő vendéglátó-ipari egységek (éttermek, szálláshely szolgáltatók), mezőgazdasági területek és feldolgozóipari létesítmények voltak. A munkáltatók körében tapasztalt magas, 74 százalékos jogsértési arány és a szabálytalanságok jellege alátámasztotta a napokban indult országos célvizsgálat indokoltságát, amelynek fókuszában a kereskedelmi szektor és a munka- és pihenőidő szabályainak betartása áll – hangsúlyozta a munkaügyi felügyelet szóvivője.

Az ellenőrzés alá vont munkáltatók által elkövetett szabálytalanságok egy része olyan súlyos szabályszegésnek minősült, amelyek miatt - a felügyelőségek által előzetesen megadott adatok alapján - közel 300 munkaügyi bírságot szabtak ki, valamivel több mint 30 millió forint értékben.

Az ellenőrzött foglalkoztatókkal szemben jellemzően jogviszony bejelentésének elmulasztása, illetve munkaszerződés nélküli foglalkoztatás, a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos, valamint a munkaidőre vonatkozó szabályok megszegése miatt kellett eljárnia a munkaügyi hatóságnak. Ezen kívül volt példa a garantált bérminimumra, illetve minimálbérre, valamint a pótlékokra és a szabadságokra vonatkozó rendelkezések megszegésére is.

A munkaügyi hatóság képviselői a vizsgálatok alkalmával más országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatásával – általában munkavállalási engedély nélküli dolgoztatással – is találkoztak, ez leginkább a sütőiparban fordult elő.