Finomítóján csúszik el a Chevron

Vágólapra másolva!
Finomítói eredményességének visszaesésére és egy negatív devizaátváltási hatás miatt gyengébb lehet a vártnál a Chevron harmadik negyedéve. A szénhidrogén kitermelés se volt túl acélos a nyár végi hónapokban, így összességében az sem segített a társaságnak. A Chevron grafikonja is elég csúnyán fest, így a befektetőknek nincs sok okuk az örömre.
Vágólapra másolva!

Szerdán arra figyelmeztette a befektetőket a Chevron menedzsmentje, hogy a harmadik negyedéve gyengébb lesz az előzőnél a kőolaj finomítás alacsony profitabilitása miatt. Elsősorban az üzemanyag értékesítésen elért profit csökkent, ami annak köszönhető, hogy a júliustól szeptemberig tartó időszakban elsősorban a közel-keleti feszültségek nyomán emelkedett a kőolaj ára, így a finomítók működésében a nyersanyag költség magasabb lett (a finomítókban ugyanis a kőolajból állítanak elő különböző végtermékeket, ezért az olajár emelkedés növeli a finomító költségeit).

A WTI kőolaj árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A társaság továbbá arra is felhívta a publikum figyelmét, hogy ne lepődjenek meg ha az eredmény jelentős romlását látják, mert ebben egy jelenetős devizahatás is szerepet játszik. Az előző negyedévben ugyanis 300 millió dolláros nyereséget mutattak ki devizaátértékelések miatt, most pedig pont ennek az ellenkezőjére lehet számítani, tehát hasonló nagyságú veszteség fogja terhelni az eredményt. Mivel ez nem jár pénzmozgással, így a társaság valós teljesítményét nem rontja, csak a számvitelileg kimutatott számok nem lesznek túl szépek.

Az elemzők korábban azzal számoltak, hogy 3,08 dolláros egy részvényre jutó eredményt (EPS) fog elérni a Chevron a harmadik negyedévben. Ez több mint 10 százalékkal magasabb mint a második negyedéves és közel 20 százalékkal magasabb mint a tavalyi harmadik negyedéves EPS. A bejelentés követően az várható, hogy az elemzői konszenzus is mérséklődni fog.

Bár a hírekre 1,2 százalékos eséssel reagált a részvény, vélhetően a befektetők azzal is tisztában vannak, hogy a Chevron működése sokkal jobban függ a szénhidrogén kitermeléstől (ún. upstream üzletág), mint a finomítástól (ún. downstream üzletág). Azonban a kitermeléstől sem lehet túl sok jóra számítani, ugyanis a mexikói-öbölben karbantartási munkálatok miatt visszaesett a felszínre hozott szénhidrogén mennyiség. Ennek is köszönhető, hogy az előző negyedéves 659 ezer hordó kőolaj-egyenértékes napi szinthez képest júliusban és augusztusban átlagosan 651 ezer hordót termelt ki a Chevron az Egyesült Államokban. Világszinten hajszálnyival, 2,59 millió hordóra nőtt a napi kitermelés.

A Chevron árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu