Erőt gyűjthetnek a német vegyipari cégek

Vágólapra másolva!
Fontos szintek környékén mozog két meghatározó német DAX komponens, a BASF és a LANXESS. A két társaságban az is közös, hogy mindketten a vegyiparban tevékenykednek és ha van bennük kellő erő, akkor emelkedő trendet kezdhetnek.
Vágólapra másolva!

Októberben közelebbről is megismerkedhetnek ügyfeleink a frankfurti parkettel, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni német részvényekkel!
Az akció részleteiről ezen a linken olvashat.

BASF (Xetra): A kitörést teszteli vissza

Egy háromszögszerű alakzat rajzolódott ki a BASF napi grafikonján, de a részvény a legutóbbi próbálkozás során nem tudott kitörni az alakzatból, hanem visszaesett a háromszögbe. A csúcs felé közeledik az árfolyam, így hamarosan eldőlhet tartósabban is az irány.

A BASF ugyan benézett a 200 napos mozgóátlag alá, de a 69 eurónál húzódó korábbi ellenállásról most sikeresen pattan fel.

Ha a 72 eurónál lévő csökkenő trendvonalat áttöri (ami egyébként a csökkenő háromszög felső szára) az árfolyam, akkor 74 euróig, majd akár 76 euróig is eljuthat.

Az indikátorok aggodalomra adnak okot, mivel az MACD eladási jelzést mutat, az RSI pedig csökkenő trendben halad. A technikai kép sokat romlana, ha az 50 napos mozgóátlag, a 69 eurós támasz és az emelkedő háromszög alsó szára roppanna. Ebben az esetben komolyabb esést sem lehet kizárni.

BASF napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Hosszú távon még mindig emelkedő trendben mozog a BASF, de az utóbbi pár hónap során inkább csak oldalazgatott a részvény. Pozitívum az is, hogy ezen az időtávon vételi jelzést mutat az MACD indikátor.

BASF heti grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

LANXESS (Xetra): A trendvonal törése segíthet rajta

Rövidebb távon nem fest annyira jól a Lanxess, mint ahogyan a BASF, de itt is fontos szinten mozog a részvény. Felpattanás esetén az 50 napos mozgóátlag és a hosszabb távú csökkenő trendvonal lehet ellenállás. Optimista esetben pedig 53 eurót is megcélozhatja a papír. Az MACD eladási jelzése és az RSI csökkenő trendje sem túl biztató.

LANXESS napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A LANXESS heti grafikonja azonban nem néz ki rosszul. Az árfolyam ugyanis a 2010 óta tartó emelkedő trendcsatorna aljához esett vissza.

Ha sikerül megindulnia a részvénynek, akkor a 200 hetes mozgóátlag leküzdése lehet az első nagyobb falat a számára. Az emelkedő sáv aljának törése itt is sokat rontana az összképen.

LANXESS heti grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.