Szlovákia adót csökkenthet

Vágólapra másolva!
Jövőre 23 százalék helyett 22 százalékra csökkenhet a társasági nyereségadó Szlovákiában. Az időpont meglepetésnek számít, mert korábban azt mondta a pénzügyminiszter, hogy adócsökkentés csak akkor lehet, ha javul a gazdaság teljesítménye. A tervek szerint a veszteséges vállalkozások is fizetnének adót, de a mértéke egyelőre nem ismert.
Vágólapra másolva!

A csökkentéssel a jövő évi költségvetés tervezete is számol, tehát a változtatás várhatóan január elsejei hatállyal léphet életbe. A jövő évi költségvetés tervezetéről csütörtökön délután tárgyal Robert Fico kormánya. A társasági nyereségadót 23 százalékról 22 százalékra csökkentenék.

A társasági nyereségadót az idén januártól emelték 19 százalékról 23 százalékra. Az elemzők és vállalkozók részéről bírált intézkedéstől ebben az évben 300 millió euró többletbevételt várt a kabinet. Csak jövő tavasszal, az idei adóbevallások számainak ismeretében derül ki, hogy az intézkedés mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az adóemelés után a visegrádi négyek csoportjában Szlovákiában a legmagasabb a társasági nyereségadó, s még a tervezett csökkentés után is az marad.

A tervezett adócsökkentés időpontja meglepetésnek számít: Peter Kazimír pénzügyminiszter többször is azt mondta, hogy csak akkor lehetséges, ha javul a gazdaság teljesítménye. Így az adócsökkentés időzítése ellentmondásosnak tűnhet, hiszen két hete a szlovák központi bank korábbi prognózisához képest javította az idei, de rontotta a jövő évi GDP-növekedési előrejelzését.

Az adócsökkentés mellett egy úgynevezett vállalati licensz bevezetésével is számol a szaktárca, ez egy minimális járulék lenne, amelyet a veszteséget kimutató és így adót nem fizető vállalatoknak kellene befizetniük az államkasszába. A tervezett új típusú adóteher mértéke egyelőre nem ismert.