Begyújtotta a rakétákat az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP árfolyama nagyot ralizott ma a budapesti börzén a nemzetközi piaci eufóriában, ugyanis a bankpapír 2,5 százalék feletti ugrásra volt képes. Mellette a Richternek sem kell szégyenkeznie, ugyanis egy éves csúcsait döntögette, egyedül a Magyar Telekom nem talált magára, és végül újabb történelmi mélyponton zárt. Európában és az USA-ban is felhőtlenné vált a befektetők jókedve komoly pluszokhoz segítve a tőzsdéket.
Vágólapra másolva!

Óriási örömünnep alakult ki csütörtökön a tőzsdéken, hiszen a nyugat-európai parketteken több helyen is 2 százalék feletti pluszok is láthatóak.

A magyar tőzsde is igyekezett tartani a lépést, és sikerült is neki, elsősorban az egy éves csúcsokat döntögető Richternek és a megtáltosodó OTP-nek köszönhetően. Előbbi végül 1,8 százalékos, míg a bankpapír 2,5 százalék feletti plusszal tért nyugovóra. A felhőtlen jókedvet csak a Magyar Telekom gyengélkedése rontotta kicsit, ugyanis részvényeinek árfolyama újabb történelmi záróértéken fejezte be a napot.

Az általános eufória a forintnak is jót tett, az euróval szembeni árfolyam egészen 295 környékéig erősödött.

A nemzetközi hangulat azok után kezdett javulni, hogy egyre több olyan hír érkezett, meg fognak állapodni az amerikai politikusok az adósságproblémákról. A legutóbbi sajtóértesülések szerint a republikánusok belemennek az adósságplafon megemelésébe, 6 héttel tolva ki az adósságlimitet, amit eredetileg október 17-én érne el az USA. Ráadásul mindezt úgy, hogy nem kötnének költségvetési feltételeket a lépéshez. Korábban ugyanis Obama elnök úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó olyan alkuba belemenni, ami ahhoz kötné az adósságplafon emelését, hogy változtassanak a költségvetésen.

A New York-i börzék így már 1,5 százalék felett emelkednek, a Dow Jones index 15 000 pontos szintjét próbálja meg bevenni, de az S&P 500 is megküzd az 1680-as értékével, ami egyben az 50 napos mozgóátlaga is.

Az OTP mai árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

EUR/HUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A Richter árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Instant híreink között egyébként a nap folyamán végigkövetheti, milyen hírek érkeznek a pénz- és tőkepiacok világából. De ha nagyobb elemzésekre is kíváncsi, azokat is megtalálja oldalunkon.