Nyakunkon az újabb összeomlás?

Vágólapra másolva!
Ijesztő hasonlóságokat lehet felfedezni a Dow Jones index 2011 nyarán bemutatott és az elmúlt hetekben látott mozgásán. Amennyiben hiszünk abban, hogy a történelem ismétli önmagát, akkor még akár 1000 pontot, azaz nagyjából 6-7 százalékot eshet a világ egyik legismertebb tőzsdeindexe. 
Vágólapra másolva!

A technikai elemzők egyik fő feltételezése, hogy ami korábban megtörtént a történelemben – és persze a tőzsdén – az vélhetően ismét bekövetkezik a piacokon. Emiatt szoktak a chartistaként nevezett szakértők különböző formációkat, alakzatokat keresni a grafikonokon.

Ebből az analógiából kiindulva ijesztő hasonlóságot lehet látni az egyik legismertebb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones 2011 nyarán bemutatott, és az elmúlt hetekben látott mozgása között. A helyzet pikantériája, hogy 2011 nyarán az USA-ban a mostani helyzethez hasonlóan az adósságplafon elérésétől rettegtek a piacok, ami miatt a Standard and Poor’s minősítő csökkentett az USA kiváló, azaz a „AAA”-s minősítésén.

Alaposan szemügyre véve a hosszú távú, heti Dow Jones index grafikonján látható, hogy az utóbbi hetekben egy 2011-hez hasonló tetőzés rajzolódott ki a charton, ami kísértetiesen hajaz a fej-váll alakzatra. Erről köztudott, hogy főként a trendfordulókat mutatja meg (persze vannak helyzetek, amikor trendfolytató az alakzat, de markánsabb szokott lenni a fordulós jelzések esetén).

A gyertyák formációi mellett az indikátorok is nagyon hasonlítanak egymásra. Az RSI mindkét esetben csökkenő trendben mozog hetek óta, az MACD pedig szintén hetekkel korábban eladási jelzést adott, sőt utóbbi indikátor megkísérelte a vételi jelzés beadását, de ez nem lett tartós egyik esetben sem.

Dow Jones index, heti grafikon (pont) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nagyító alatt is ilyen sok a hasonlóság?

2011 augusztusában az amerikai adósság leminősítése után futótűzszerű pusztítást lehetett látni. A Dow Jones index a nyáron elért 12 800 pontos szintje után 11 000 pont alá zuhant. Az esés legnagyobb részét pedig augusztusban mutatta be a piac.

A Dow Jones egy enyhén emelkedő nyakvonallal rendelkező fej-váll alakzatból fordult le és kezdett el esni. Hasonlóan néz ki a mostani helyzet is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az elmúlt hetekben látott mozgásra is jellemző az enyhén emelkedő nyakvonal, bár egyelőre még nem végérvényes a nyakvonal roppantása a fej-váll alakzaton, ugyanis heti grafikonról beszélünk. Emiatt pedig az utolsó gyertya nem számít véglegesnek. Péntekig van még ideje változnia és minden bizonnyal fog is mozogni.

Dow Jones heti grafikon (pont) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Közelebbről sem tűnik jobbnak a helyzet

A mozgás pikantériája, hogy hasonló szintek közelében mozog jelenleg a Dow Jones index a napi grafikon szerint, mint tette azt 2011-ben. Az árfolyam a legutóbbi mélypontig csúszott vissza, nagyjából a 200 napos mozgóátlag szintjére, amit könnyűszerrel átszakított 2011-ben az index.

Dow Jones napi grafikon 2011-es (pont) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Érdemes még egy pillantást vetni az 50 napos mozgóátlagokra is, mindkét esetben kezd csökkenő irányba haladni, ráadásul a Dow Jones index a 200 napos mozgóátlag körül szambázik, ahogyan azt két évvel korábban tette.

Dow Jones napi grafikon (pont) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A grafikonok alapján kísérteties a hasonlóság, mind a heti, mind a napi chartokon. Ráadásul a háttér sztori is nagyon egyforma. Egyelőre azonban inkább nem árt óvatosnak lenni, de a bátrak akár vételekkel is próbálkozhatnak a 200 napos mozgóátlag körül, ami alá szűken berakható a stop-loss. Így ha mégsem lesz igazuk a merészebbeknek, akkor könnyen zárhatják a pozíciót.