Norvégiában már javában dúl az elektromosautó-őrület

Vágólapra másolva!
A Tesla vezette a szeptemberi eladási statisztikákat Norvégiában, mivel a cég elektromos autóiból fogyott a legtöbb az észak-európai országban. Norvégiában kifejezetten nagy a kereslet az elektromos autók iránt, amiből a piacvezető Tesla profitál az egyik legnagyobb mértékben. 
Vágólapra másolva!

A Tesla autóiból fogyott a legtöbb szeptemberben Norvégiában a legfrissebb autópiaci statisztikák szerint – írja a Reuters. Az adatok szerint összesen 616 darabot adtak el a Tesla S Modeljéből, míg a második helyen a Volkswagen végzett a Golf modelljével, amelyből 555 darabot vittek el a vásárlók. A Tesla ezzel 5,1 százalékos részesedést hasított ki a norvég autópiacból szeptemberben, míg a Volkswagen Golf az összes értékesítés 4,6 százalékát adta.

A Teslának a norvég piacon mutatott remek teljesítményének bizonyítéka, hogy egyre nagyobb a kereslet a cég elektromos autói iránt. A legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokban ebben az évben már 14 300 fogyott az S Modellből, és ilyen eladási számokkal csak nagyon kevés autógyártó büszkélkedhet az USA-ban.

Tesla Model S Forrás: [Teslamotors.com]

Joar Tenfjord, a Tesla norvég kereskedői hálózatának vezetője elmondta, hogy óriási az érdeklődés a vállalat autói iránt, és nem úgy tűnik, mintha ez az érdeklődés lankadna. Norvégiában egyre többen kerülnek várólistára, mivel a kereskedők egyre nehezebben tudják kielégíteni a hatalmas keresletet. Ebben az is szerepet játszhat, hogy Norvégiában kifejezetten kedvelik az elektromos autókat az emberek, mivel környezetbarátak, ingyen lehet parkolni velük, nem kell utánuk vámot fizetni, és az állam széles töltőállomás-hálózatot épített ki. A piacvezető Tesla pedig ebből az őrületből tud profitálni.

Ennek következtében az amerikai 70 ezer dolláros árnál jóval többet, 110-170 ezer dollárt is hajlandóak fizetni egy új S Modellért a norvégok, de a használt darabok is átlagosan 130 ezer dollár körül vihetők.

A norvégok vásárlási kedvét az a múlt heti videó sem vette el, amelyen egy tűzben álló Tesla autó látható. A befektetők attól tartottak, hogy az autó lítiumion akkumulátora lehetett a probléma forrása, így a többi Tesla is hasonló sorsa juthat. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója pénteken azonban eloszlatta az aggodalmakat, és közölte, nem gyártási hiba, hanem egy fémdarab okozta a tüzet.

A Tesla pedig tovább hódíthat majd a többi európai piacon is, a vállalat szeptemberben jelentette be, hogy agresszív terjeszkedésbe kezd az öreg kontinensen. A tervek szerint 2014-re számos töltőállomást építenek majd ki Nyugat-Európában, és Norvégia után Németországba, Spanyolországba, valamint Belgiumba is hamarosan megkezdik a szállításokat. Ezen túl egy olcsóbb modellt is piacra kívánnak dobni a következő években, hogy szélesebb néptömeg számára váljanak elérhetővé autóik.

2014 végére egész Nyugat-Európát behálózhatja a Tesla töltőállomás-hálózata Forrás: [Teslamotors.com]

A Tesla sikere a részvények árfolyamán is tükröződik, a papírok ebben az évben már több mint megnégyszerezték értéküket. A részvények ma viszont pocsékul teljesítenek, és 4,7 százalékos mínuszban mozognak.

A Tesla árfolyama Forrás: [Bloomberg]