Megrendült a bizalom Amerikában

Vágólapra másolva!
Rendkívüli mértékben megrendült a gazdasági bizalom az Egyesült Államokban az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos politikai adok-kapok következtében. A Gallup által mért gazdasági bizalmi index 12 pontot zuhant a múlt héten, aminél nagyobb mélyrepülésre csak a 2008-as válság kitörésekor, a Lehman Brothers csődbemenetelekor volt példa. 
Vágólapra másolva!

A 2008-as válság kitörése óta nem zuhant annyit egy hét alatt az amerikai emberek gazdaságba vetett bizalma, mint a múlt héten. A Gallup gazdasági bizalmat mérő indexe 12 pontos mélyrepülés után már -34 pontnál található, ahol legutóbb 2012 elején fordult meg. A mutatóban az tükröződik, hogy az amerikaiak hogyan vélekednek a jelenlegi gazdasági folyamatokról, állapotokról, és azok szerintük hogyan fognak alakulni a közeljövőben.

A mostani bizalomvesztés oka az amerikai adósságplafon megemelése körüli politikai ügyetlenkedés, melyen túl az USA-nak továbbra sincs költségvetése, holott az új költségvetési év már október elsején elkezdődött. (A témával ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen). Mivel az amerikaiak azt látják, hogy az egyesek által politikai színjátéknak nevezett huzavona miatt az Egyesült Államok a szakadék felé sodródik, joggal rendül meg a bizalmuk a tengerentúli gazdaságban.

Számos szakértő és befektető szerint is csúnya vége lehet, ha a döntéshozók nem jutnak dűlőre a vitás kérdésekben. A legrosszabb esetben óriási mélyrepülések jöhetnek a tőzsdéken, és az amerikai gazdaság is lelassulhat.

Ennek tudható be a Gallup gazdasági bizalmi indexének 12 pontos esése, aminél nagyobbat csak a Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje után zuhant a mutató. Mint ismert, az LB csődje után kezdődött meg a világgazdasági válság.

Forrás: [Gallup, Investor.hu]

A legnagyobb gazdasági bizalomvesztések leginkább azokhoz az amerikai politikai huzavonákhoz kapcsolódnak, melyek valamilyen módon kockázatot jelentettek az USA gazdaságára. Például a mostaninál kissé mérsékeltebb bizalomvesztést okoztak 2013 februárjának végén azok az aggodalmak, hogy politikai megegyezés hiányában az amerikai költségvetésben automatikusan életbe léphetnek a különböző kiadáscsökkentő intézkedések, melyek a mostani problémákhoz hasonlóan visszavethették volna a gazdasági növekedést.

2011 februárjában pedig 8 pontot esett az index, mivel a Kongresszus csak az utolsó pillanatban fogadta el a szövetségi költségvetést, melynek hiányában a mostanihoz hasonló módon kénytelen lett volna leállítani számos tevékenységét az amerikai állam.

Ezen túl 2011 júliusában szintén 8 pontot zuhant az index, azokra a politikai vitákra, melyek az amerikai adósságplafon megemeléséről szóltak. Az adósságlimit megemelésének elmaradása akkor is az USA csődjével fenyegetett, melynek halogatása miatt az S&P hitelminősítő leminősítette Amerikát. Abban az időben -54 pontra zuhant vissza a mutató, ami két és féléves mélypontnak felelt meg. Azóta viszont folyamatosan javult a gazdasági bizalom az utóbbi hónapokban, ám a mostani bizalomvesztés újra a 2012-es szintek felé lökte az indexet.

Forrás: [Gallup, Investor.hu]

A Gallup felmérése szerint a megkérdezett amerikaiaknak már a 67 százaléka mondja azt, hogy romlik a gazdaság teljesítménye, míg csupán a 28 százalékuk szerint mennek végbe kedvező folyamatok. A pesszimistáknak 2011 decembere óta nem volt olyan magas az aránya, mint most.

Ebből az a következtetés szűrhető le, hogy a Fed brutális méretű eszközvásárlási programjának köszönhetően ugyan jobb állapotban van az amerikai gazdaság, mint a 2011-es adósságplafon problémák idején volt, azonban a mostani ügyetlenkedés súlyosan rombolja a gazdasági bizalmat. Ez pedig komoly károkat okozhat az épp mozgásba jövő tengerentúli gazdaságnak, mivel visszaeshet a fogyasztás, ha a lakosság inkább a megtakarítások felé kezd elmozdulni. Ezen túl a vállalati szektor is óvatosabbá válhat, visszafoghatja beruházásait, mely szintén nem kedvezne Amerikának.