Még mindig az EVÁ-s vállalkozó a legtöbb

Vágólapra másolva!
Varga Mihály a TV2 Mokka című reggeli műsorában a jövő héten véglegesítendő, 2014-es adócsomagról beszélt. Ennek értelmében hamarosan döntenek a luxusadóról. Úgy néz ki, a bankbetéteket nem adóztatják meg.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter az év meglepetésének nevezte, milyen sok vállalkozó maradt a megszokott egyszerűsített vállalkozói adónál, az EVÁ-nál ahelyett, hogy a kisadózók tételes adóját (KATA) és a kisvállalati adót (KIVA) választották volna. Ehhez a gazdaságpolitikának is alkalmazkodnia kell, ezért jövőre mindhárom adónemet megtartják, hangsúlyozta Varga Mihály.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásában 2011 végén több mint 88 700, 2012 végén megközelítőleg 71 ezer EVÁ-s szerepelt. Ez alulmúlja ugyan a 2011 előtti években megszokott 100 ezres nagyságrendet, de még mindig tekintélyes szám, különösen az új adózási formák tükrében.

Varga Mihály a luxusadóval kapcsolatban jelezte, hogy tervben van a bevezetése, jelenleg hatásvizsgálat folyik, azt igyekeznek feltárni, hogyan lehetne megvalósítani akár az általános forgalmi adóban (ÁFA), akár a jövedéki adóban. Várhatóan a jövő hét keddi vagy szerdai kormányülésen döntenek a kérdésben. „Az áfában több kulcsot nem tudunk bevezetni”, mondta a miniszter, „hiába akarnánk egy mondjuk 33-35 százalékos kulccsal luxusadót kivetni, ez nem olyan egyszerű.”

Arra a kérdésre, hogy a kormány ingatlanra, autóra, vagy bankbetétre vetné ki a luxusadót, Varga Mihály nem adott konkrét választ, csak annyit mondott: „Nem hiszem, hogy a bankbetétre külön luxusadót kellene kivetni.” Kiemelte: az országnak az is érdeke, hogy az emberek ne csak költekezzenek, hanem meg is takarítsanak.

Az alapszámlával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg két javaslatról van vita a frakcióban, ugyanakkor a cél mindkét álláspontnál megegyezik: meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy bizonyos összeghatárig ki-ki bármilyen plusz költség nélkül a jövedelméhez jusson. A nemzetgazdasági minisztérium azt javasolja, hogy ez vagy minimális kezelési költség mellett, vagy ingyen legyen megvalósítható, míg a frakció azt szeretné, ha havi egy vagy két alkalommal mindenféle költség nélkül lehetne pénzt felvenni. A miniszter meglátása szerint mindkettő járható út, ugyanakkor meg kell találni azt az egyensúlyi pontot, amelynél a bankok működőképessége megmarad, ennek köszönhetően a betétesek több kamatot kapjanak betett pénzük után, és azt, amelynél az embereknek nem kell külön fizetniük azért, hogy a saját pénzükhöz hozzájussanak.