Az első nő az amerikai központi bank élén

Vágólapra másolva!
Barack Obama nem okozott meglepetést, Janet Yellent jelölte a Fed elnökének. A munkahelyteremtés segítését várja tőle.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök magyar idő szerint szerda este bejelentette, hogy Janet Yellent jelöli a központi bank szerepét betöltő Fed elnöki posztjára - jelentette internetes oldalán a Reuters hírügynökség.

Ha a Szenátusban is többséget kap, Yellen lesz az első nő, aki a világgazdaságra is jelentős hatást gyakoroló intézményt vezetheti - egyben az 1979-ben, Jimmy Carter által jelölt Paul Volcker óta az első demokrata kötődésű Fed-elnök, írta a USA Today online kiadása.

A 2010 óta a Fed alelnökeként dolgozó Yellen jelölése egy ideje valószínű volt, és szerdán a MarketWatch üzleti portál fehér házi forrásokra hivatkozva kész tényként jelentette, hogy ő követi a mandátuma januári lejártával távozó Ben Bernankét.

A bejelentéskor Obama az USA egyik vezető közgazdászaként méltatta Yellent, aki tudja, hogyan kell konszenzust építeni, meghallgatja a különböző nézeteket, és fő céljának tekinti a munkahelyteremtés segítését. Obama felszólította a szenátust, hogy támogassa Janet Yellen jelölését.

Az elnöknek nagyon nem kell emiatt izgulnia, a demokratáknak ugyanis többségük van a kongresszus felsőházában. A republikánusok már a jelölés bejelentése előtt is fenntartásaikat hangoztatták Yellennel szemben, mondván, túl liberális nézeteket vall a monetáris politikában.