Kamatemelésre kényszerülhet a jegybank

Vágólapra másolva!
Idén folytatódhat a kamatcsökkentési ciklus, ami után új történelmi mélypontra, 3,2 százalékra mérséklődhet a jegybanki alapkamat Magyarországon. 2014 második felében viszont kamatemelésre is kényszerülhet az MNB monetáris tanácsa a választások lezárultával - mondta el Balatoni András, az ING közgazdásza.
Vágólapra másolva!

Balatoni szerint Idén még folytathatja kamatvágási sorozatát az MNB monetáris tanácsa, melynek eredményeként év végére 3,2 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat hazánkban.

Balatoni főbb megállapításai a következők:

  • A rekordalacsony, 3,2 százalékos alapkamat 2014 első felében is fennmaradhat, mivel az MNB valószínűleg ódzkodna a kamatemeléstől a tavaszi parlamenti választások lezárultáig.
  • A forint euróval szembeni árfolyama a 302-es szintig gyengülhet 2013 végére, mivel a csökkenő alapkamat miatt szűkül a magyar eszközök kockázati prémiuma is, ami egyre kevésbé teheti vonzóvá azokat.
  • Ezen túl a kormány vélhetően kissé lazábban foghatja a „költségvetési gyeplőt” a választások előtt, tehát elszaladhatnak a kiadások, ami nem kedvez a forintnak. Valamint a készülőben lévő devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanság is gyengítheti a forintot.
  • 2014 végére viszont 295-ig térhet vissza az euró/forint árfolyama.
  • Ha a forint 310 fölé gyengülne az euróval szemben, az veszélybe sodorná a jegybank inflációs céljának elérését, ami miatt a monetáris tanács kénytelen lenne kamatot emelni. Így jövőre akár 4,5 százalékra emelkedhet vissza az alapkamat.
  • Az MNB Növekedési Hitelprogramjának köszönhetően megélénkülhetnek a beruházások, ugyanakkor az NHP miatt nőhet a kereskedelmi bankok vesztesége, mivel a hitelezési kamatmarzs nem képes fedezni a hitelezési kockázatokat.
Forrás: [MNB, Investor.hu]

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]