Az alapszámla csak olcsónak látszik

spórolás bankszámla választással, bankszámlaegyenleg, pénzintézet, bank
Vágólapra másolva!
A bankok mostani számlacsomagjai között több olyan is van, amelyik a Nemzetgazdasági Minisztérium által tervezett alapszámlánál lényegesen olcsóbb - derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Havonta 150 ezer forintig két ingyenes bankkártyás készpénzfelvétel, 100 ezer forintig díjmentes átutalás, maximum ezer forint havi számlavezetési díj és legfeljebb 5000 forintos éves kártyadíj - ezek a paraméterei annak az alapszámlának, amelynek bevezetésére a kiszivárgott hírek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kötelezné a bankokat.

Olcsó alapszámlát az Európai Unió javaslatára eddig is kínálhattak a hazai bankok, de ez nem volt kötelező a számukra. Ha az NGM valóban kötelezővé teszi az alapszámlát, akkor azt mindenki korlátozás nélkül igénybe vehetné, de mint az a Bankmonitor.hu elemzéséből kiderül, nem mindenkinek érné meg a használata.

A Bankmonitor különböző bankhasználati szokások mellett megvizsgálta, hogy ki járna jobban az alapszámlával. Első esetben azt nézték meg, hogy ha valaki a számlájára érkező jövedelmet azonnal felveszi egy összegben a bankja ATM-jéből, akkor jobban járna-e az alapszámlával. Kiderült, hogy egy bank (a Citibank) kivételével bármelyiknél létezik az alapszámlánál kedvezőbb csomag, érdekes módon az egyébként kifejezetten drágának tartott OTP egyik számlacsomagja lett a legolcsóbb. Itt a havi díj a tervezett alapszámlának alig harmada. (A részletes táblázatokat itt találja.)

Ha valaki havonta két részletben veszi fel a pénzét a számlájáról, vagy annak egy részét elutalja, akkor kicsivel jobb helyen végzett a tervezett alapszámla, de még mindig vannak nála olcsóbb számlacsomagok a legtöbb banknál.

Ha pedig a Bankmonitor azzal a feltételezéssel élt, hogy 250 ezer forint érkezik a számlára, és az ügyfél az előzőekhez képest aktívabban használja a számláját (de a két ingyenes készpénzfelvételt 150 ezer forintig itt is kihasználja), akkor sem az alapszámla lett a legolcsóbb. Több bank kínál ilyen szokások mellett is kedvezőbb díjú csomagokat, akár harmadáron is.

Árnyalhatja a képet, hogy az alapszámlánál a kiszivárgott minisztériumi javaslat maximális költségeivel (kártyadíjjal együtt évente 17 ezer forinttal) számolt a Bankmonitor, ha a verseny ezen bármit farag, akkor máris vonzóbbá válhat az alapszámla.