Végre egy pozitív zárás a magyar börzén

Vágólapra másolva!
Szép teljesítménnyel felülmúlva az európai mezőnyt, plusszal sikerült zárnia a budapesti tőzsdének, köszönhetően az OTP és a Mol erejének. Nyugat-Európábna és Amerikában viszont a befektetők még mindig az USA adósságplafonja miatt aggódnak, ezért ott csökkennek a vezető börzék. Ma hivatalosan is elkezdődik a gyorsjelentési szezon, ugyanis az Alcoa piaczárást követően publikálja negyedéves számait.
Vágólapra másolva!

Délután átlendült a pozitív tartományba a budapesti tőzsde, köszönhetően a napközben beleerősítő OTP-Mol párosnak. A bankpapír végül 4200 forint felett zárt, 0,8 százalékos emelkedéssel, ezzel pedig egy 6 napja tartó rossz sorozatnak vetett véget. A Mol 130 forintot drágult annak ellenére, hogy a Concorde és a Barclays elemzői is pesszimistábban ítélik meg az olajpapírt.

A Richter 0,8 százalékkal a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékkal gyengült, az Egis pedig kis pluszt tudott hozzátenni értékéhez. A kispapírok közül a Rába 2,2 százalékkal drágult, míg az ANY Biztonsági Nyomda 0,7 százalékos emelkedéssel búcsúztatta a keddi kereskedést.

A magyar tőzsde elszakadt nyugat-európai társaitól, ugyanis ott a főbb indexek nagyobb mínuszban találhatóak a kereskedés végéhez közeledve. A befektetők még mindig az amerikai adósságplafon miatt aggódnak. Soros György viszont nem annyira pesszimista az USA-val kapcsolatban, ellenben az EU-val kapcsolatban igen.

Esik a Deutsche Telekom részvénye is ellenben a francia Orange 1,5 százalékos pluszban van, miután olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy összeolvadna a két telekomóriás. Az Alcatel árfolyama viszont elég nagyot fordult napközben, a kezdeti pluszokból méretesebb csökkenésbe váltva.

Az USA-ban is lefelé veszik az irányt a tőzsdék, pedig a kereskedés megkezdése előtt még inkább csak stagnálás közeli állapotra lehetett számítani. A befektetők még mindig az adósságplafonnal kapcsolatban aggódhatnak. Egyébként ma indul a gyorsjelentési szezon, hiszen az Alcoa és a Yum! Brands piaczárás után teszi közzé harmadik negyedéves jelentését.

OTP árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

BUX index értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu