Járjon havi 600 000 forint minden svájcinak?

Gazdag svájciak, havi apanázst kaphatnak az állampolgárok
Vágólapra másolva!
Svájcban több mint 126 ezren írták alá azt a kezdeményezést, mely minden állampolgárnak 2500 frankos havi alapjövedelmet garantálna, függetlenül attól, hogy dolgozik-e, vagy sem.
Vágólapra másolva!

Svájcban még soha egyetlen népszavazási kezdeményezést sem írtak alá olyan gyorsan és annyian, mint azt a parlamentnek nemrég benyújtott ívet, amelyik minden svájcinak havi 2500 frankos (nagyjából 600 ezer forintos) alapjövedelmet garantálna, függetlenül attól, dolgozik-e, vagy sem. A kezdeményezők szerint az emberek sokkal nyugodtabbak és kreatívabbak lennének, ha nem azon járna mindig az eszük, hogy miből fizetik majd a számlákat, és miből vesznek ennivalót. A 2500 svájci frank Svájcban is elég a stabilan jó életszínvonal biztosításához.

Enno Schmidt német származású művész, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője szerint Svájc gazdag ország, így egy ilyen intézkedés sem vágná földhöz, ráadásul az állampolgárok biztos jövedelemmel olyan munkákat is szívesebben elvégeznének, melyek ma az államra hárulnak, így az állam bizonyos mértékig akár nyerhet is a dologgal. A biztos jövedelemmel rendelkező állampolgárok valószínűleg az idősgondozásból vagy az utcák tisztántartásából is inkább kivennék a részüket, mint most, amikor a napi hajtás miatt nincs idejük ilyesmire.

Az aranykor azonban még odébb van, a kezdeményezést először a törvényhozásnak, majd a kormánynak kell megvizsgálnia, és csak akkor írnak csak ki népszavazást, ha nem élnek ellenjavaslattal, valamint az indítványt formailag is rendben találják. Ha eddig eljut az ügy, akkor már a kezdeményezőknek áll a zászló, Svájcban ugyanis a népszavazás eredménye minden esetben kötelező a törvényhozásra nézve.

Svájcban egyébként egyre nő a jövedelmi egyenlőtlenségek miatti elégedetlenség, márciusban például a magas vezetői fizetésekről tartottak népszavazást, amelynek eredménye egy igencsak szigorú szabályozásban öltött testet.