Soros: Az Unió szétesése a tét

Vágólapra másolva!
Soros György, magyar származású milliárdos szerint el kellene engedni Görögország adósságának egy jelentős részét, különben az ország sosem fog felépülni jelenlegi szorult helyzetéből, Németországnak pedig el kell vállalnia a vezető szerepet Európában. Soros a német Der Spiegel online változatának adott interjút. 
Vágólapra másolva!
  • Soros szerint mindenki tudja, hogy a görögök nem lesznek képesek visszafizetni hiteleiket, ezért jelentős adósság elengedésre lenne szükségük.
  • Ha Görögország nem fizetné vissza tartozásait, de betartaná a trojka (EU-IMF-EKB) előírásait, akkor a magántőke is visszatérne az országba, és megindulhatna a feltámadás.
  • A német kormány viszont hallani sem akar arról, hogy bármennyit is elengedjenek a terhekből, pedig Soros szerint viszont éppen a németeknek kellene arra emlékezni, mennyit segített nekik az adósság elengedése, például a második világháború után.
  • A gazdasági válság után kialakult európai helyzet nem tolerálható és nem is stabil, ezért azt meg kell oldani. De ezt csak Németország vezetésével lehet megtenni, ezért a németeknek kvázi olyan szerepet kellene betölteni, mint az USA-nak a második világháború után, amikor a Marshall-tervvel segített Európának.
  • Egy évtizedes gazdasági stagnálást ugyanis nem tudna kibírni az EU Soros szerint, az unió szétesése pedig Németországnak sem érdeke.
  • Az USA-val kapcsolatban pedig inkább optimista a milliárdos, mivel az adósságplafonnal és a költségvetéssel kapcsolatos vitát csak politikai színháznak tartja. Szerinte a piacok már látják a kimenetelt, nem lesz csőd és a republikánusok szélsőségesebb képviselői is vereséget szenvednek. A Fed monetáris politikájában történő változásnak viszont jelentős hatása lesz a fejlődő piacokra.

Az interjúból készült cikk elolvasható a Spiegel Online-on is.

Soros György júniusban, egy gazdasági konferencián. Fotó: Tuba Zoltán - Origo