Icahn is lehetőséget lát a Mol stratégiájában

Vágólapra másolva!
Carl Icahn milliárdos aktivista nagybefektető twitter üzenetben jelentette be, hogy közel 6 százalékos részesedést szerzett az oljaiparban érdekelt Talisman társaságban. Érdekesség, hogy a kanadai cég a Molhoz hasonlóan nagy üzleti lehetőséget lát a kurdisztáni olajkitermelésben.
Vágólapra másolva!

Carl Icahn, a hírhedt aktivista befektető tegnap az éppen tőzsdére igyekvő Twitter-en keresztül közölte, hogy 61,6 millió Talisman részvénnyel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 6% százalékos részesedése van a kanadai olajipari társaságban. A hír hallatán a részvények árfolyama a kereskedés utolsó órájában heves emelkedésbe kezdett és végül 4,5 százalékos pluszban zárt. Icahn számára az említett 60 perc 12 millió dolláros virtuális profitot eredményezett.

Carl Icahn twitter üzenete Forrás: Twitter, Investor.hu

Szeptemebr 25-én kezdte meg a vásárlásokat és mára 5,97 százalékos pozíciót épített ki. A bejelentési kötelezettségeinek eleget téve Icahn azt is megjegyezte, hogy alulértékeltnek találja a társaság részvényeit és aktív párbeszédbe kezd a menedzsmenttel a „hogyan tovább”-ról.

Icahn egyébként nem tétlenkedik, épp nemrég lett vége a Michael Dellel történő viaskodásnak, melynek végén a Dell társaság alapító nagytulajdonosa végül felvásárolta a társaságot. Icahn az első felvásárlási kísérlet hallatán próbálta meggyőzni a kisbefektetőket arról, hogy Michael Dell ajánlatánál jóval többet érnek a részvények, de végül kénytelen volt beletörődni a cég felvásárlásába.

Egyébként szintén twitter üzenetben közölte nemrég, hogy együtt vacsoráztak Tim cookkal és egy 150 millárd dolláros részvényvisszavásárlásról egyeztetett az Apple vezérigazgatójával.

Mit vett Icahn?

A Talisman egy 15 milliárd dollár piaci értékű szénhidrogén kitermelés fókuszú olajipari társaság. A cég bevétele és eredménye egy ideje csökkenő pályán van, és jelentős, 5,2 milliárd dolláros hitelállománnyal rendelkezik.

A Berstein Research legutóbbi elemzése szerint a Talismanban eszközeiben rengeteg kiaknázatlan érték van. ez a megállapítás beleillik a képbe, ugyanis Icahn is olyan befektetésekbe szeret belevágni, ahol a cég menedzselésén változtatva értéket tud növelni.

A társaság élére 2012-ben kinevezett Hal Kvisle 2 év nyugdíjas időszak után tért vissza azzal a céllal, hogy gatyába rázza a kanadai olajtársaság működését. Azóta néhány olajmezőből kiszálltak és a felszabaduló pénzt olyan projektekre költötték, ahol már rövid távon várható megtérülés. Ilyen például az utóbbi időben az érdeklődés középpontjában lévő Eagle Ford és Marcellus palaolaj mezőkben lévő részesedés.

A társaságnak egyébként egy nagyon szerteágazó portfóliója van, melyben ugyanúgy van maláj, vietnámi, vagy ausztrál érdekeltség, mint például az algériai és kurdisztáni részesedések. Az utóbbiak egyébként igen érdekes eszközök, a legutóbbi hírek szerint jelentős kőolaj potenciál rejlik a Kurdamir és Topkhana mezőkben, és a Talisman részesedése akár a 300-1100 millió hordós kitermelési potenciált is elérheti. Ezek a projektek ugyan jelentős növekedési potenciállal bírnak, azonban a kutatás és fejlesztési fázis nagy költségigénye eléggé megterheli a Talisman mérlegét. Többek között ezért az óriási hitelállomány és ezért van szükség arra, hogy a többi területen a gyorsan megtérülő projektekre fókuszáljon a társaság.

A nyugdíjas éveit feladó Kvisle korábban úgy nyilatkozott, hogy azért tért vissza, hogy helyretegye a társaságot, átalakítsa a stratégiát, lefaragja a költségeket és ezután találjon egy megfelelő vezérigazgatót, aki folytatni tudja majd a megkezdett munkát. Úgy tűnik, Carl Icahn lelki társra találhat a 60 éves vezérben és együtt egy jól működő olajipari céget hozhatnak ki a cégből.

A Talisman napi grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu