A Mol gáztárolója is állami kézbe került

Vágólapra másolva!
A Mol a korábban jelzett forgatókönyv szerint eladta a stratégiai gáztárolót tulajdonló MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészét két állami társaságnak.
Vágólapra másolva!

A vevő a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ), illetve az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.

A megállapodás értelmében a magyar állam közvetve, az MFB-n keresztül 51 százaléknyi részesedést szerez a stratégiai gáztárolót tulajdonló társaságban. A fennmaradó 21,46 százaléknyi Mol-részesedést pedig az MBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg.

Az adásvétel nem számít meglepetésnek, hiszen az állam egy 2012 végén benyújtott törvénymódosítással eldöntötte, hogy a stratégiai tárolót állami tulajdonba kívánja venni.

A tranzakció ugyanakkor az elmúlt pár hónapban elhúzódott, értesülések szerint azért, mert a vételárban a felek nem tudtak megállapodni. Korábbi becslések szerint az állam összesen 90-100 milliárd forintért szerezhette meg a Mol részesedését.

Az algyői tározó kapacitása 1,9 milliárd köbméter, amely Magyarország 1,2 milliárd köbméteres biztonsági gázkészletén felül 700 millió köbméter kereskedelmi célú készletet is tárol. Az állam korábban az E.ON-nal is megállapodott, és annak 4,3 milliárd köbméteres gáztározóját is átvette.