Az állami megrendelések többségéről zárt eljárásban döntenek

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a kormányzati költekezés: az év első nyolc hónapjában csaknem 40 százalékkal több közbeszerzést folytattak le, mint tavaly. A megbízások nagy részét zárt eljárásban osztották ki.
Vágólapra másolva!

A Közbeszerzési Hivatal adataiból kiderül, hogy az egy eljárásra jutó érték 169,7 millió forint volt az idén, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az uniós forrásból finanszírozott közbeszerzések száma 3677 volt augusztus végéig, felével több a múlt évinek. Ezeknél a közbeszerzéseknél a nyílt eljárások domináltak.

A nemzeti eljárásrendben azonban továbbra is a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások voltak a tipikusak. Az eljárásokból 5 ezer volt ilyen. Ezek a teljes beszerzési érték 47 százalékát adták.

Építkezések, árubeszerzés

Az építési beruházások adták az eljárások értékének a 42 százalékát. Második helyen az árubeszerzés állt 32 százalékkal, míg a maradék a szolgáltatásoké.

A legtöbb közbeszerzést helyi önkormányzatok írták ki, a teljes szám 45 százaléka jut rájuk, bár az értékből csak 29 százalékkal részesedtek. Második helyen - darabszámban - a központi költségvetés áll 20,8 százalékkal, de értékben csak 18,2 százalék a részesedése. Értékben a közszolgáltatók állnak a második helyen 28 százalékkal, viszont darabszámban az összes közbeszerzés mindössze 4 százalékát hirdette meg ez a szféra, vagyis innen származnak a legnagyobb értékű közbeszerzések.