Több cég dől be, mint ahányat alapítanak

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben 8511 cég szűnt meg Magyarországon, ez 32 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest - olvasható az Opten közleményében. A hazai vállalatok száma elérte évtizedes tetőpontját, a törölt cégek száma meghaladta az újakét, ami a szigorodó jogszabályok és az elnyúló gazdasági stagnálás együttes hatásának köszönhető.
Vágólapra másolva!

Minden idők negyedik legrosszabb negyedévének bizonyult a magyar vállalkozások számára az elmúlt három hónap. 8511 céget töröltek a cégbíróságok, ami jelentősen meghaladja a 2011–2012-ben megszokott havi hatezres átalagot. „A mostani adat ugyanakkor trendfordulót jelez. Ahogy már 2012-ben prognosztizáltuk, a működő vállalatok száma elérte tetőpontját. A törlési hullám a közlejövőben csillapodik ugyan, de a cégalapítások számában is erős a visszaesés, így az elkövetkező hónapokban a gazdasági társaságok számának további csökkenése várható ” – mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

A harmadik negyedévben mindössze 2716 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ez 2008 második negyedéve óta a legjobb adat, azóta ugyanis rendre öt-hatezer cég jutott erre a sorsra negyedévente. Hasonlóképpen alacsony szintre esett a végelszámolás alá kerülő cégek száma: a harmadik negyedévben 2133 céget zárattak be a tulajdonosok – ez is a legalacsonyabb érték a válság kitörése óta.

A cégek törléséhez vezető eljárástípusok közül egyedül a kényszertörlések száma emelkedik. A harmadik negyedévben közzétett 4671 ilyen eljárás több mint duplája az előző negyedévinek, és csaknem négyszerese az előző év azonos időszaki értékének. „A jogalkotók 2011 óta dolgoznak az elaprózott és nagy fluktuációjú hazai cégstruktúra egészségesebbé tételén. Mostanra sikerült elérni, hogy megálljon a cégek számának irreális növekedése” – véli Tóth Tamás.

Fellélegezni azonban még korai lenne a szakember szerint. Igaz, hogy a cégstruktúra egészségtelen növekedése megállt, de az ideális állapottól még nagyon messze van. Európai mértékekben továbbra is rendkívül magas a mikrovállalkozások aránya, és a fluktuáció is nagy.