Nincs erő az európai tőzsdékben

Vágólapra másolva!
Nem tudnak magukra találni a főbb európai tőzsdék, sem a régiós, sem pedig a nyugat-európai indexek nem tudnak pluszokat összehozni, köszönhetően az amerikai költségvetéssel kapcsolatos bizonytalanságnak. A BUX is közelít az egy százalékos mínusz felé, elsősorban a Magyar Telekom és a Mol jóvoltából.
Vágólapra másolva!

Nem tud magára találni a magyar tőzsde a reggeli rossz kezdés után, a BUX 0,8 százalékos mínuszban jár, amivel nagyjából tartja a régiós és nyugat-európai tőzsdék szintjét, ahol 0,2-1,2 százalékos visszaeséseket lehet látni. A rossz hangulat okozója változatlanul az amerikai költségvetéssel és adósságplafonnal kapcsolatos bizonytalanság.

Elsősorban a Magyar Telekom szenved 2 százalékos visszaesésével, de a Molban sem mutatkozik komolyabb vételi erő, miután 1,2 százalékot veszített az olajipari cég az értékéből. A két blue-chip rossz szereplése elsősorban a kedvezőtlen hírekkel magyarázható:

Az OTP szintén 0,9 százalékos mínuszt ért el a nap első felében, 1,5 milliárd forintos forgalom mellett, míg a BÉT legjobban szereplő nagypapírja az Egis, ahol viszonylag magas, 620 millió forintos forgalom mellett a pénteki záróár körül ingadozik az árfolyam.

Nyugat-Európában egyrészt a német közműcégek, és az Airbusok gyártója, az EADS jó teljesítménye emelhető ki, ami 1 százalékkal erősödik a rossz hangulat ellenére. A belga Solvay árfolyama szintén üde színfolt ma a tőzsdén, köszönhetően a felvásárlásnak:

Az OTP árfolyama Forrás: Bloomberg

Forrás: Investor.hu