Csökken a gazdasági kockázat és a fizetési morál is javulhat

Vágólapra másolva!
Javult a szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat, valamint a vitatott követelések megítélése, és a vevőállomány forgási ideje és a fizetésképtelenségi eljárások is javuló trendet mutatnak a Credit Manager Index (CMI) 2013. második negyedévének eredményei alapján. A magyar credit managerek a kockázati szint csökkenését jelzik előre a magyar gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A szakemberek véleménye pozitív konjunkturális és kockázati változásokat tükröz. Az index értéke (53,3) legutóbb egy évvel korábban mutatott ilyen magas értéket, míg a megelőző három negyedévben 42,3-50,5-ös sávban mozgott, mindez csökkenő kockázati szintről árulkodik. Az 50 feletti érték gazdasági növekedést jelez előre.

„Örömteli, hogy az elmúlt két negyedév negatív kilátásai után ismét pozitív fejlemények várhatóak a hazai credit managerek szerint. Jelentős javulás látható a vevőállomány forgási idejében, a fizetési határidőben és a behajtások számában. Ezekből az adatokból messzemenő következtetéseket most még nem szabad levonnunk, de ha a trend tartós marad, az a fizetési morál lassú javulására utalhat. Ez a közelmúltban itthon is adaptált Uniós Késedelmes Fizetés Direktíva egyik legfontosabb célja” – mondta Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke.

A szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat megítélésében (49,5) szintén pozitív változás állt be, az utolsó negyedév az elmúlt két év legkedvezőbb végeredménye, de még így is a kockázatok emelkedését vetíti előre. A negatív faktorok közül a vitatott követelések megítélése mutatja a legnagyobb javulást (59,3), de a vevőállomány forgásideje (53,7) és a fizetésképtelenségi eljárások (53,7) is javuló trendről árulkodnak. Minden más faktor végeredménye 50 alatti, tehát a kockázatok emelkedését vetíti előre. Az üzleti volumenre adott értékítéletek jellemzően kedvezőek, míg a kockázatok megítélése kedvezőtlen irányban módosította az indexet az összes vizsgált időszakban. A CMI összességében javuló trendet mutat és egy nagyobb visszaesés után az egy évvel korábbi szintet is elérte, ami csökkenő kockázatokat és javuló kilátást jelent.

Az összeurópai mutató, a FECMA CMI-Europe 2013. második negyedévi végeredménye (53,9) a legmagasabb érték az elmúlt egy évben, amely az európai credit managerek javuló értékítéletét tükrözte. Az olasz és holland szakemberek pesszimistábbak a közeljövő gazdasági teljesítményének megítélésében, míg Málta, Magyarország, Svédország, Anglia és Németország viszonylag optimista a gazdasági trendek tekintetében 50 feletti értékkel. A kedvező faktorok indexe (63,9) javuló kilátásokat jelez, a korábbi negyedévekhez hasonlóan továbbra is a hitelre történő értékesítés ad okot az optimizmusra 2013. második negyedévben 67,4-ra emelkedő értékkel. Az értékesítés a CMI-Europe felmérésben részt vevő minden országban emelkedést mutat 2013. második negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva. A válaszok alapján továbbra is a legáltalánosabb problémát az elutasított, vagy csökkentett limitek arányának emelkedése jelenti, amely Málta és Svédország kivételével a vevők megnövekedett kockázati szintjére utal.