A kormány alapszámlát kényszerítene a bankokra

Vágólapra másolva!
Alapszámlát vezetne be a kormány, amely éves díját és kártyadíját maximálnák, és két ingyenes készpénzfelvételt adnának hozzá. A terv rossz a bankoknak, de azért annyira nem, mintha általánosan tennék ingyenessé az ATM-használatot.
Vágólapra másolva!

Olyan számlacsomagot tenne kötelezővé a kormány a bankoknál, amelyet bárki igénybe vehetne attól függetlenül, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezik, és e számla használatával lehetne ingyenes a készpénzfelvétel - értesült a Portfolió.

A kormány ígéretet tett arra, hogy a havi első két készpénzfelvételt ingyenessé teszi, de közben a bankoknak fizetniük kellett volna az ezek után járó tranzakciós illetéket. Ez hatalmas teher lett volna a bankok számára.

Az alapszámlás megoldás azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint legfeljebb évi 30 milliárddal terhelné meg a bankokat, a Portfolió szerint pedig valójában még kisebb lehet az összeg. Ezzel a kormány úgy teljesítheti az ígéretét, hogy közben nem rúg túl nagyot a bankokba. Ha csak egyszerűen ingyenessé vált volna a készpénzfelvétel, az az illeték miatt 40 milliárdos veszteséget okozott volna a bankoknak, és még a pénzfelvételhez kötődő saját díjbevételektől is elestek volna.

A javaslat szerint a készpénzfelvétel a saját ATM-hálózaton belül 150 ezer forintig havi két esetben ingyenes, a banknak viszont meg kell fizetnie a 6 százalékos tranzakciós illetéket. A számláról 100 ezer forintig az összes átutalás ingyenes lenne, a 3 ezrelékes illetéket viszont a bank fizeti. A bankszámlához egy bankkártya járna, amely éves díja nem haladhatná meg az 5 ezer forintot. A számlavezetési díj nem lehetne több havi ezer forintnál.