60 milliárdot is érhet a Twitter

Vágólapra másolva!
Akár 20 milliárd dollár is lehet bevezetéskor a Twitter tőzsdei értéke, a hedge fund menedzserek szerint ugyanis a cég nagy növekedés előtt állhat. Ezt elsősorban a mobilhirdetési piacnak köszönheti a cég, melynek fejlődése miatt a 60 milliárd dollárt is elérhet pár éven belül a cég tőzsdei értéke. Damodaran azonban hétvégén már figyelmeztetett, 20 milliárd dolláros piaci kapitalizációval már igen túlértékeltnek számítana a vállalat.
Vágólapra másolva!

Azzal, hogy a Twitter csütörtökön benyújtotta a pénzügyi adatokat is tartalmazó részletes dokumentumot a felügyelethez, meglehetősen nagy lavinát indított el az elemzők, illetve néhány befektető között is. Valamennyi neves szakértő és közgazdász próbálta ugyanis értékelni a Twittert az elmúlt napokban, illetve valamelyest indikációt adni arról, milyen árfolyamon, és mekkora piaci kapitalizáció mellett kezdődhet majd meg a kereskedés a részvényekkel.

Fontos leszögezni (ismét), hogy a Twitter egyelőre nem tett közzé semmilyen hivatalos adatot arra vonatkozóan, hogy milyen árfolyamon kerülnek majd a részvények a tőzsdére, ugyanakkor a dolgozói részvényjuttatásoknál 20,62 dolláros árfolyammal számol a cég, így első körben ebből lehet kiindulni, mint lehetséges indikáció. A Twitter értéke így a bennfentesek szerint 12,8 milliárd dollár körül alakulhat, azonban számos alapkezelő és hedge fund menedzser szerint ennél jóval magasabb érték is létrejöhet.

Hatalmas sztorit láthatnak a befektetők a Twitterben

Ahány elemző és hedge fund guru, annyiféle becslés született a napokban, a 10 milliárdtól egészen a 40 milliárd dollárig szóródnak a piaci kapitalizációra vonatkozó becslések. Az Ironfire Capital és a Gamco Investors szerint 15-20 milliárd dollár lehet az IPO során létrejövő piaci kapitalizáció. Eric Jackson az Ironfire alapítója szerint a következő években viszont akár a 40-60 milliárd dollárt is elérheti a cég tőzsdei értéke, ezért ha az IPO-ra 15 milliárd alatt kerül sor, akkor mindenképpen aktív szereplője lesz az első kereskedési napoknak.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

A hedge fund guruk elsősorban a mobilhirdetési piac várható hatalmas fejlődése, illetve a szegmens Twitteren belüli relatív ereje miatt bizakodóak. Sokan kiemelik azt is, hogy a Facebook bevételeinek csak 41 százaléka származik ebből a szegmensből, míg a Twitternél ez az arány már most 65 százalék, arról pedig nem is beszélve, hogy magát a Twittert is 75 százalékban már mobilról használják a felhasználók. Ez pedig azért lehet fontos a guruk szerint, mert a Facebook esetében pont a mobilhirdetési piac relatív gyengeségének tulajdonították az IPO utáni csúfos kudarcot, ami ebből következően jóval kisebb eséllyel merülhet fel a Twitter esetében is.

Forrás: Twitter, Investor.hu

Veszélyes játék az IPO

Ha már a Facebook csúfos szerepléséről beszéltünk a bevezetés utáni hónapokban, akkor viszont fontos megemlíteni azt is, hogy teljességgel a Twitter esetében sem tudjuk kizárni a bevezetés utáni nagy mélyrepülést. Aswath Damodaran, a vállalati elemzések egyik elismert szaktekintélye, ahogy korábban a Facebook, úgy most a Twitter értékét is megpróbálta meghatározni, és ezúttal is inkább a pesszimisták között foglalt helyet.

Forrás: Twitter, Investor.hu

Damodaran rendkívül érdekes elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy a Twitter reális értéke 10 milliárd dollár körül lehet, 6 milliárdos kapitalizáció mellett ugyanakkor már jó vételnek számít, 20 milliárd mellett viszont egyértelműen túlértékelt lenne a cég. Damodaran tehát, aki korábban a Facebook kapcsán is joggal figyelmeztetett, most is óvatosságra inti a befektetőket.

Damodaran szerint 20 milliárd dollár kicsit sok a Twitterért. Forrás: https://twitter.com/AswathDamodaran

A hétvégén egyébként saját számításainkat is közzétettük a Twitterrel kapcsolatban, a rendelkezésre álló pénzügyi adatok birtokában pedig megközelítőleg 10,5 milliárd dollárra értékeltük a vállalatot. Ennek függvényében finoman szólva is elgondolkoznánk, hogy egy 15, vagy annál nagyobb piaci kapitalizáció mellett tényleg vásároljunk-e a részvényből.