Válság előtti szinteken az amerikai szállodák kihasználtsága

Vágólapra másolva!
Úgy járnak szállodába az amerikaiak, mintha rég vége lenne a válságnak.
Vágólapra másolva!

Visszatért a gazdasági válság előtti szintekre a szállodák kihasználtsága az Egyesült Államokban. A Calculated Risk ábráján jól látszik, hogy a pirossal jelölt idei kihasználtság hétről hétre szinte hajszálpontosan a 2000 és 2007 közötti időszaknak (kék vonal) megfelelően alakult, sőt, már 2012 második felében is egészen közel volt hozzá. A fekete vonal a 2009-es kihasználtság, a válság legsötétebb évében 8-10 százalékponttal alacsonyabb volt az átlagos kihasználtság.

Miért érdekes ez? A hotelek kihasználtsága a fogyasztási hajlandóságra utal, egyfelől a magánszemélyek utazásai, másfelől viszont a vállalati üzleti utak is fontos hajtóerői a szállodaiparnak. A magas kihasználtság pedig értékesebbé és vonzóbbá teszi a szállodarészvényeket is, ez alapján sem véletlen, hogy a leggazdagabb kínai is amerikai luxushotelláncok között böngészget felvásárlási célpont után.

Mindez persze az amerikai kormányzati leállás előtti állapotot mutat még. Ha a politikusok bénázása sokáig tart, az a szállodáknál is meg fogja törni az egyébként tetszetős ívet, mint ahogy a gazdaság egészére erősen negatív hatást gyakorolhat.

A szállodák átlagos heti kihasználtsága az elmúlt években és a 2000-2007-es időszak mediánja. Forrás: Calculated Risk